Предупреждение: Вълна от джихадисти може да залее Европа

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

Европа трябва да е готова за наплив от джихадисти, ако терористичната групировка „Ислямска държава” бъде изтласкана от крепостта си в Ирак – град Мосул. Предупреждението идва от европейския комисар по сигурността Джулиан Кинг, предаде Би Би Си, цитиран от Нова телевизия.
Мосул е последният голям град в Ирак, който терористите контролират. В понеделник рано сутринта иракската армия започна мащабна сухопътна операция. Предполага се, че в града има повече от 5 000 бойци на ИД. Пешмергата, въоръжените сили на кюрдите, щурмува града от север-североизток, а от юг- югозапад иракската армия е на 40 км.
Пред германския вестник „Ди Велт” еврокомисар Джулиан Кинг заяви, че дори малък брой бойци биха били „сериозна заплаха”.
От Международния комитет на Червения кръст пък се притесняват, че бойците на ИД може да използват цивилни граждани като жив щит срещу военните, които напредват в града.
Според ООН офанзивата може да предизвика една от най-големите бежански кризи в последно време. Организацията се притеснява, че повече от 1 милион души може да бъдат принудени да напуснат домовете си, докато хуманитарните убежища извън града могат да посрещнат едва 130 000 души.
Международните агенции вече предават кадри, на които се виждат първите жители, бягащи от града.
Еврокомисарят Джулиан Кинг се притеснява, че около 2 500 бойци, които в момента са в зоните на военни действия, притежават европейски паспорти.
„Дори малко на брой (джихадисти) вече представляват сериозна заплаха, за която трябва да се подготвим, като увеличим способността си за съпротива срещу терористичната заплаха", заявява Джулиан Кинг.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети