ЮНЕСКО прие спорна резолюция за Ерусалим

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

ЮНЕСКО прие спорната резолюция за светите места в Ерусалим, внесена от арабски страни.
Резолюцията е за опазването на палестинското културно наследство в Източен Ерусалим.
Одобреният миналата седмица проект на резолюцията предизвика остри протести от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите. В знак на протест Израел замрази членството си в организацията.
Гневът на Израел бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим - палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.
Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.
Текстът на резолюцията бе внесен от Алжир, Египет, Ливан, Мароко, Оман, Катар и Судан.
По-рано днес израелският министър на образованието Нафтали Бенет каза, че "би обмислил подновяването на професионалните контакти" с ЮНЕСКО, ако организацията реши да отмени гласуването на проекторезолюция.
Същевременно посланикът на Израел в ЮНЕСКО заяви, че генералният директор на организацията Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за Ерусалим. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети