Реформаторите искат ясна точка на АЕЦ „Белене”, реакторите да бъдат продадени

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

Депутатите от Реформаторски блок искат да бъде сложен край на проекта за АЕЦ „Белене” чрез категорична точка на сагата – продажба на двата реактора.
Ние сме единствените в България, които имаме категоричната теза двата реактора за АЕЦ ”Белене” да бъдат продадени и въпросът да бъде приключен, този проект да бъде спрян завинаги. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Същото послание направи и Радан Кънев.
„Имаме сериозни опасения, че арбитражното решение за „Белене” не е обжалвано, защото текат преговори за реализация на централата с мним частен инвеститор”, посочи още Димитров. „Това ще бъде много лоша новина за България и има опасност да доведе до постоянни плащания за сметка на бюджета и на всички данъкоплатци”, каза той. „Когато не обжалваш, това често означава, че си се договорил нещо друго”, посочи още депутатът от РБ.

 

„Ако има такава договорка за строеж на АЕЦ „Белене” между ГЕРБ, БСП, вероятно и хора от Русия, това ще бъде много лошо за България, затова призоваваме днес проектът да бъде спрян веднъж завинаги и реакторите да бъдат продадени”, повтори той.

 

На парламентарното заседание днес, прекъснало извънредната ваканция на депутатите, се обсъжда създаването на временна парламентарна комисия, която да разследва нарушения около проекта за АЕЦ "Белене".
Вносители на решението са депутати от РБ, като то бе подкрепено от Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов и Методи Андреев от ГЕРБ.
Те настояват комисията да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на огромни задължения за периода 2006 г. - юни 2016 г.
Депутатите смятат, че прокуратурата трябва да провери данни за злонамерени действия на длъжностни лица, които вероятно са работили срещу държавния интерес в арбитражното дело между българската Национална електрическа компания (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ).
Депутатът от РБ Мартин Димитров призова БСП да участва в комисията и да даде мнението си за състоянието на проекта. Той се изказа твърдо против частен инвеститор да го приватизира, тъй като това можела да направи само руска компания. Той настоя за прозрачна продажба на реакторите.
Според Мартин Димитров руските реактори са купени без подписан договор за строеж на централата.
„За трети път искате да правим анкетна комисия за едно и също нещо“, каза още Нинова. Това не е темата на обществото", репликира го Корнелия Нинова от БСП.
Тя подчерта, че в предишното и сегашното Народно събрание е имало такива комисии. И я посочи, че Държавната финансова комисия се е произнесла по този въпрос, както и че прокуратурата се занимава с него.
По отношение на АЕЦ „Белене“ Димитър Байрактаров от ПФ коментира, че ако за БСП източените милиарди не представляват нищо, той не е съгласен с тях.
Мартин Димитров изрази усещане, че БСП имат опасения от Временна комисия за „Белене“.
В дуплика Нинова отговори, че след като имат данни за престъпления по темата, в държавата си има ред и парламентът не е съд.
Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев яростно нападна левицата и пряко ги обвини за похарчените милиарди. Той отново попита "Кой е донът в БСП", който бил министър и е подкрепял задкулисно за "Белене".
Андреев припомни случая с ядрената централа във Фукушима и разходите за покриване на щетите от аварията - 90 млрд. долара при застраховка от 3 млрд.

 

"Не трябва да рискуваме живота и здравето на нашите деца", каза депутатът и призова за моментално приключване на проекта веднъж за винаги.
Колегата му Делян Добрев добави, че с плащането на аванса за реакторите българската страна вече е влязла в договорни отношения с руската. Ако това не се е случило през 2008 г., нямало да бъдем осъдени от арбитражния съд и сега сме щели да дължим 0 евро.
Ако бях поканен да бъда съвносител на проекторешението за създаване на Временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“, щях да се подпиша под него, каза пък зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев по време на дебатите.
„Много интересно, колеги, като излезете на тази трибуна, нещо има възбудително. В този момент нито един депутат, който не е имал нито един ден в енергийния сектор, говори“, каза той.
По думите му секторът "Енергетика" е проста работа, но не е за прости хора.
Цочев призова, да се спре да се говори за АЕЦ „Белене“ и да се даде възможност на комисията да излезе с доклад. Той попита защо тази точка е една от първите в дневния ред и коментира, че това е направено, за да се даде възможност за предизборен дебат.
От АБВ предлагат народните представители в комисията да бъдат не на пропорционален принцип, а на паритетен.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов призна, че няма как да продадем реакторите дори и на руската страна и защити идеята за приватизация. Такива разговори били водени с руснаците и те отказали.
Всеки проект за ядрена централа си върви с реакторите и никой не купува отделно обурудването, посочи той.
Нека Реформаторският блок предложат кой да купи реакторите за АЕЦ „Белене“, каза още депутатът.

 

Със 177 гласа "за", без "против" и 10 "въздържал се", депутатите отмениха едномесечната си ваканция заради президентските избори. Парламентът няма да работи само от 2 до 4 ноември. Това означава, че от утре започват редовните пленарни заседания.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети