Засилват охраната на Бокова, заканили й се със смърт

DenNews.bg
18.10.2016
размер на текста:

Посланикът на Израел в ЮНЕСКО заяви, че генералният директор на организацията Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за Ерусалим.
Думите на посланика предадоха Франс прес и БТА.
Проектът за резолюция, който е бил критикуван от Бокова, предизвика скандал миналата седмица и подтикна Израел да прекъсне сътрудничеството си с ЮНЕСКО.
Израелският дипломат не посочи от кого са дошли заплахите за Бокова, но намекна, че източникът им може да е в арабските страни.
Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и веднага бе заклеймен от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите.
Този текст ще бъде подложен утре на гласуване за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който ще има пленарно заседание.
"Арабските страни се държат одиозно и хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО”, каза вчера посланик Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио. „Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната й да бъде подсилена.
Тези заплахи й бяха отправени след критиките, които тя изрази срещу гласуването в четвъртък в комисията”, продължи израелският дипломат.
След гласуването в четвъртък в комисията на два проекта за резолюция за "окупирана Палестина" (24 гласа „за”, 6 „против” и 28 „въздържал се”), Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО.
Рекацията бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим - палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.
Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.
В деня на гласуването Бокова се дистанцира от текста, като заяви, че "наследството на Ерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята и на връзката си с града". Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети