И управляващи и опозиция обявиха победа на изборите в Черна гора

DenNews.bg
17.10.2016
размер на текста:

Лидерът на управляващата в Черна гора Демократична партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович обяви победата й на парламентарни избори.
Но опозиционния Демократичен фронт (ДФ) също претендира за победата във вчерашните избори, предадоха Ройтерс и БТА.
"Защитихме страната си и правото да управляваме нашето бъдеще", каза премиерът в обръщение към привържениците си тази нощ.
Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи по обявения по-рано курс за влизане в ЕС и НАТО.
По неофициални данни управляващата партия си е осигурила 36 депутати в 81-местния парламент - с 5 по-малко от необходимите й за абсолютно мнозинство.
ДПС печели около 42% от гласовете, а опозиционният съюз Демократичен фронт-22%. Другият опозиционен съюз - "Ключ", има около 11%.
Джуканович каза, че веднага след като бъдат обявени официалните резултати, ще започне преговори за съставяне на коалиция със социалдемократите и партиите на националните малцинства - босненци, хървати и албанци.
Очаква се в новия парламент освен управляващата ДПС и двата опозиционни блока - ДФ и коалиция "Ключ", да влязат още шест партии. От тяхната позиция ще зависи разпределението на силите.
Представителят на Демократичния фронт Емило Лабудович също обяви победа за обединената опозиция и потвърди намерението й да отстрани от власт Джуканович, който управлява като премиер или президент от четвърт век.
Лабудович каза, че по негови сметки опозицията събира 41 мандата - т. е. мнозинство, достатъчно за формиране на правителство.
Предстои Държавната избирателна комисия да публикува окончателните резултати.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети