60 000 войници тръгват срещу Ислямска държава в Мосул

DenNews.bg
17.10.2016
размер на текста:

Над 60 000 войници ще се включат в дългоочакваната сухопътна операция за освобождаване на град Мосул от терористичната групировка „Ислямска държава”.
За началото на операцията днес бе съобщено от иракският премиер Хайдар ал Абади, който е главнокомандващ на въоръжените сили.
ИД смята Мосул за своя столица в Ирак. Градът беше оставен в ръцете им от правителствените сили практически без бой на 10 юни 2014 г.
Сухопътната операция на иракските сили, започваща днес, ще бъде подкрепена по въздуха от международната коалиция начело със САЩ. Подкрепа ще дадат и антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования пешмерга, шиитските милиции Ал Хашд аш Шааби, въоръжени отряди на сунитски племена. По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия.
САЩ и останалите страни от международната коалиция вече съобщиха, че са готови да подкрепят Ирак в "трудната битка" за Мосул, се казва в изявление на американския министър на отбраната Аштън Картър. "Това е решителен момент в кампанията за нанасяне на траен удар по "Ислямска държава", допълни Картър. "Убедени сме, че иракските ни партньори ще надвият нашия общ враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на ИД", посочи той.
В Мосул в момента живеят около 1,3 милиона души. Те са държани като заложници от над 6000 бойци на ИД.

 

От ООН изразиха силно притеснение за съдбата на цивилните след започването на офанзивата.


"Семействата са изложени на огромна опасност да попаднат между два огъня или да станат мишени на снайперисти, както и да бъдат използвани като живи щитове", обясни Стивън О'Брайън, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ.

О'Брайън предупреди, че при най-лошото възможно развитие до 1,3 милиона цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си.
ООН е готова да предостави убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване. В строеж са нови лагери, разчетени за 250 хиляди души.
Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 хиляди семейства, съобщи О'Брайън. В пунктовете за раздаване на помощи освен това са подготвени 240 тона медикаменти.
Зам.-генералният секретар на ООН се оплака от недостиг на финансиране от международните дарители. Източник: Дарик; dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети