Миньорите посрещнаха Манолова с викове и освиркване, тя слиза при протестиращите

DenNews.bg
13.10.2016
размер на текста:

Мая Манолова Снимка: Архив

С освиркване и викове протестиращите миньори посрещнаха омбудсмана Мая Манолова в Бобов дол. „На третия ден се сети”, викаха мъжете срещу Манолова, но тя все пак успя да успокои страстите, като обясни, че е трябвало да се подготви и да проведе разговори преди да се появи при тях.

 

Г-жо, разбирате ли, тези хора долу страдат! Страдат заради нас!,

 

изплака един от протестиращите над земята миньори от рудник Бабино. Както вече е известно, днес ръководството на Въгледобив преведе заплатите на над 1900 работници и служители в мината, но не и на протестиращите.

Притеснението вече се превръща в паника, защото тези, които три дни стоят навън и знаят какви са условията под земята, осъзнават, че силите на колегите им в рудника все повече намаляват. Вижда се и объркване, защото притеснението за живота и здравето на протестиращите е голямо, но никой не намира сили да им каже да прекратят стачката. На няколко пъти паниката се усили и от информацията, че климатичната система в рудника е била спирана нарочно – да принуди протестиращите да се откажат. Всъщност това бе потвърдено от един от извадените, заради влошаване на здравословното състояние, миньори. Той обаче потвърди за прекъсване на подаването на въздуха само през нощта за около 10-15 минути.

 

„С ваше позволение аз ще участвам в преговорите като ваш гарант”,

 

каза Манолова и обясни, че през целия ден вчера е водила разговори за създаването на работна група за проблемите в рудник Бабино и във въгледобива като цяло.

„На всички ни е ясно, че затварянето на Бабино отваря път за затваряне на цялата мина. Имам обещание, че ще започнат разговори с участието на ръководството на мината. Виждам, че част от поетите ангажименти от тях са изпълнени. Най-важното за мен обаче е да се набележат конкретни мерки за запазване на рудник Бабино. Ясно е, че социалното министерство е готово да пренасочи хората към нови работни места, след евентуални съкращения, че част от тях ще бъдат пенсионирани, но е ясно, че това не е решение на проблема”, обясни Манолова.

След това тя проведе разговор с миньорите под земята по телефонната уредба, а към момента се намира под земята при тях.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети