Кметът на Дупница: Нямаме капацитет за прием на бежанци, темата не ни касае

DenNews.bg
12.10.2016
размер на текста:

Темата за настаняване на бежанци по български общини не касае Дупница, тъй като нямаме капацитет да настаним мигранти. Това обясни градоначалникът Методи Чимев за DenNews.bg. Макар да не е виждал официален документ, а до него да не е стигала официална информация за решението на правителството за разселване на мигранти из страната, Чимев е категоричен, че Дупница няма как да се превърне в дом за мигранти и заявка за прием няма да бъде давана.
„Няма нито едно свободно общинско жилище, но за сметка на това има списък с хора, които чакат. Освен това само преди дни на приемната на областния управител Виктор Янев в Дупница бе поставен въпрос за настаняване на бежанци, като той изрично посочи, че област Кюстендил не е обсъждана за евентуален прием на бежанци. Все пак областният управител е представител на държавата на метни ниво и аз разчитам, че той е добре осведомен”, посочи още Чимев.
Освен че няма свободни общински жилища в община Дупница вече няма и свободни бивши военни поделения или обекти, каквито държавата обмисля да превърне в бежански центрове.

 

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни днес, че програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет.
Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.
"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.
По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.
Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова


Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети