Иван Ибришимов: Абсурдно е, че парламентът бе разпуснат в ден, в който миньорите са под земята

DenNews.bg
12.10.2016
размер на текста:

Протестът на миньорите в Бобов дол продължава. Снимка: DenNews.bg

Държавата да не абдикира от задълженията си, а да се намеси решително в проблема с протестиращите миньори в Бобов дол, като подготви адекватна политика в целия енергиен сектор. Това коментира народният представител от Дупница Иван Ибришимов за DenNews.bg. По негово предложение днес сутринта бе проведено заседание на парламентарната група на БСП по темата с миньорските протести. Изненадващо обаче вместо дебат и изслушване на енергийния министър Теменужка Петкова в парламентарната зала, депутатите взеха решение да излязат в близо едномесечна ваканция заради президентските избори и заседанието бе прекратено.

 

„Абсурдно е, че парламентът бе разпуснат във ваканция с гласовете на управляващите, в ден, в който миньорите в Бобов дол са под земята и протестират за работата и заплатите си. Ние поискахме министър Петкова да дойде в парламента и от трибуната да даде отговор как държавата ще защити миньорите в Бобов дол, а и не само. Опасявам се, че в скоро време ще последва верижна реакция в енергийния сектор като цяло – в мините и тецовете, което означава, че държавата трябва да се подготви, да предложи план за тези общини и работници. В Бобов дол 90% от населението е концентрирано в енергетиката, има и други такива общини. Без държавна политика тези общини са обречени. Ще оставим ли тези семейства без помощ? Това ли означава поведението на управляващите?”, коментира Ибришимов.
Той е категоричен, че държавата трябва да проследи и контролира всеки процес в мините, независимо, че те са отдадени на концесия; да предложи алтернатива на хората, ако се стигне до съкращения и най-вече да се премине към плавна подготовка за намаляване обема на работа на рудниците, което е неизбежно в бъдеще – и заради намаляване на залежите, и заради въвеждането на зелена енергия, и заради липсата на инвестиции в бранша.

 

Само преди минути стана ясно, че депутатите БСП и ДПС са събрали 51 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента в петък.

 

„Може би можехме да съберем подписи и от други групи, но след разпускането на заседанието побързаха да си тръгнат. Искаме свикване на НС в петък с три точки", каза пред журналисти Корнелия Нинова.
По думите й първата точка е отмяна на днешното решение за прекратяване на работата на парламента.
„Втората е разглеждане на проекта за решение за изграждане на позиция по споразумението с Канада, което е изключително опасно за българската икономика и земеделието. Третата точка е за парламентарен контрол", добави тя.
Така заседание в петък трябва да има, защото след разпускането на парламента днес от ГЕРБ обявиха, че ако бъдат събрани подписи те ще се отзоват. Това пък дава възможност министър Петкова все пак да бъде извикана в парламента и да даде обяснения и отговори за миньорските протести в Бобов дол.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети