Бежанци от център „Враждебна” започнаха гладна стачка

DenNews.bg
10.10.2016
размер на текста:

Сирийски бежанци, настанени в бежанския център във “Враждебна“ по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обяви гладна стачка, която започна от 9 часа днес.
Мигрантите настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги, предаде bTV.
Групата от мигранти във „Враждебна” твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти.
"Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила", обясни обаче директорът на центъра във "Враждебна" Иван Пенков.
По думите му в четвъртък с тях е разговаряно по отношение на излизане от центъра и прибиране. Проведена е и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.
Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.
"Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора", заяви един от мигрантите.
Сирийците настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети