Сирийски бежанец е арестуван в Германия за подготвяне на атентат

DenNews.bg
10.10.2016
размер на текста:

Сириец, пристигнал в Германия като бежанец, е задържан за подготвяне на бомбен атентат в град Лайпциг.
Полицията издираше 22-годишния Джабер Албакр от събота, след като намери експлозиви в жилището му в близкия град Кемниц. Към момента полицията не коментира съобщения, според които Албакр е бил в контакт с "Ислямска държава" и е планирал нападение срещу германско летище.
Според сп. "Шпигел" Джабер Албакр дошъл в Германия през февруари 2015 г. (няколко месеца преди голямата мигрантска вълна през есента същата година), а през юни 2015 г. получил бежански статут.
По време на засиленото издирване на Албакр най-четеният германски в. "Билд" написа: "Страхът от тероризъм владее цяла Германия!".
Вчера полицията в Кемниц нахлу в друг апартамент в опит да залови Джабер Албакр, но той й се изплъзна. Полицията действала по сигнал на германското вътрешно разузнаване, че мъжът може да пристъпи към действие.
"Той е напуснал жилищния блок, докато ние се готвехме да нахлуем", каза говорител на полицията, цитиран от сайта на "Шпигел". Списанието дори говори за гаф на силите на реда, които безуспешно се били опитали да спрат беглеца на изхода с предупредителен изстрел във въздуха.
Полицията открила в жилището няколкостотин грама силно избухливо вещество, "по-опасно от тротил". Според германски медии, става въпрос за ацетонов пероксид, използван от джихадистите от групировката "Ислямска държава".
Вчера бяха арестувани трима души за предполагаеми връзки със сириеца. Двама от тях в последствие бяха освободени, но третият остава в ареста - оказало се, че той е наемателят на щурмувания от полицията апартамент.
"Никой не е ранен и не е имало изстрели. Задържаният е в ареста, където го разпитват", каза говорителят на федералната криминална полиция в провинция Саксония Том Бернхарт.
"Мъжът е заподозрян в съучастничество в подготовката на атентат" каза за АФП Бернхарт. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети