По 250 данъчни декларации постъпват в НАП на ден, наплив се очаква през март

DenNews.bg
08.01.2016
размер на текста:

 Едва по 250 данъчни декларации пристигат дневно в Националната агенция за приходите. Експертите от НАП коментират, че се очаква наплив за подаване на документите да е в края на срока - през март месец.
От началото на данъчната кампания са подадени едва около 1000 декларации. Прогнозите са, че около 40% от декларациите ще пристигнат в Националната агенция по електронен път.
Външният вид на тазгодишната декларация е почти същият като на миналогодишната.
От НАП напомнят, че при възникването на въпроси, всеки може да се обърне към агенцията, но ето основните акценти в новата кампания. Хората, които ползват активи от фирмата си за лични цели ще дължат „данък уикенд”. От Националната агенция по приходите сигнализираха, че новият закон дава възможност отчитането да бъде правено коректно.
Освен това семействата ще могат да ползват и отстъпки от данъците си – 200 лв., ако имат едно дете, и до 400 лв. при две деца в семейството, а при три и повече деца от семейния доход ще бъдат приспадани до 600 лева.
2000 лева ще бъдат отстъпките за деца с увреждания. Тези отстъпки обаче се правят върху данъчната основа, а не върху самия данък.
Друга новост, която НАП широко огласи, е забавянето на дължимия от нас данък. Например, ако дължим данък, но е минала 10-годишната му давност, от Агенцията по приходите няма да ни търсят, а тези пропуски в плащането на дължимото към държавата, ще бъдат взети при пенсионирането ни. Източник: Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети