Добра поличба: Чисто бял щъркел прелетя над Богоявленското хоро в Дупница

DenNews.bg
06.01.2016
размер на текста:

 Чисто бял щъркел прелетя ниско над Богоявленското хоро в Дупница, което 50 младежи и мъже извиха в река Джерман. Птицата долетя от посока Градската градина, сниши се над хорото и след това продължи полета си по поречието към железния мост.


Появата на чисто белия щъркел веднага предизвика множество коментари, че е поличба и надеждата, че е поличба за здраве и благоденствие.
„Дано тази година е по-добра и здрава, по-спокойна за разлика от 2015 г., когато градът и общината загубиха много млади хора в катастрофи и инциденти”, коментираха присъстващите.
„Добра поличба е. Едно малко чудо!”, така коментира появата на птицата архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Припомняме, че тази година, в деня в който в централния храм „Св. Георги Победоносец” за поклонение бе изложена чудотворната икона Богородица Милваща дупничани видяха необичайно явление. Небето над Рила стана алено червено и сякаш се „оглеждаше” в билото на планината. Тогава мнозина също видяха небесен знак.
„С донасянето и излагането за поклонение на чудотворни икони и мощи на светци, наред с масови молебени и служби, едно селище и миряните в него обръщат Божията благодат към себе си. Желая много здраве и благоденствие на всички дупничани и жители на общината. Дано има повече радост тази година, да ни обединява доброто, а не трагедии”, каза още отец Паликарски за DenNews.bg.

Как щъркелът е оцелял в студеното време и къде живее не е ясно. В началото на есента стана ясно, че щъркел не е успял да излети с ятото си и е останал на ливадите над жк „Бистрица”, но не тази птица прелетя днес над града. Щъркелите имат шанс да оцелеят при студено време. Опасно и смъртностно за тях не са температурите на въздуха, а дали почвата ще замръзне-тогава не могат да се хранят и ако студеното време се задържи по-дълго шансовете им да оцелеят намаляват.
Невероятно е, че щъркелът, донесъл поличба днес, бе чисто бял, без черно по крилата. Той се появи и прелетя над 50-ината младежи и мъже от хорото в реката малко преди отец Георги Паликарски да хвърли кръста.
Другото невероятно е, че хиляди дупничани се събраха в района на Наковия мост за да видят ритуала за Йордановден, който пък бе възроден с мъжко хоро, гайди и песни по идея на състезателите от спортен клуб Патриот и техния треньор Кирил Чакъров, зет на треньора по ММА Минко Минков.
Толкова много хора не са се събирали за добро в Дупница от години, може би от славните мачове на футболния Марек и завръщането на отбора в А група.
Хора имаше от двете страни на Джерман – от Наковия мост до железния мост, а Дупница влезе с положителен знак в националните новини и телевизионни репортажи, където присъства все с криминални случаи и инциденти.


35-годишният бизнесмен Стефан Цеков, който извади Богоявленския кръст, поведе още две хора – в кметския кабинет и на площада.

Снимки: DenNews.bg; Филип Овчаров 

Стефан получи поздравления и прегръдка от кмета Методи Чимев, а след това бе награден с два плика с лични средства от градоначалника и заместника му Крум Милев.
Кметът Чимев също се хвана на мъжкото хоро, но за по-сигурно на това в кабинета си, а не в ледената вода.
През цялото време шестима смолянски гайдари озвучаваха празника и създадоха невероятна атмосфера за участниците в ритуала и за публиката. Танцьори с народни носии от трупата на Войн Войнов пък помогнаха днешният ден да бъде още по-празничен.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети