Пиян шофьор-рецидивист влиза в затвора за 2,5 години 4 дни след провинението

dennews.bg
05.01.2016
размер на текста:

 Районна прокуратура Пловдив постигна осъдителна присъда от две години и половина лишаване от свобода при строг режим спрямо Митко Пенчев, на 25 г. от Пловдив за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, след като е осъден за същото деяние с влязла в сила присъда – престъпление по чл. 343б ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвинителният акт е по бързо производство и е внесен в Районен съд-Пловдив само четири дни след извършване на деянието. Пенчев е неправоспособен водач. От 2007 г. до 2014 г. е бил осъждан три пъти за шофиране в нетрезво състояние, като са му налагани наказания – пробация и лишаване от свобода условно.
На 26 декември 2015 г. Пенчев употребил алкохол. Към 22 часа се качил на шофьорското място на лек автомобил, марка „Мерцедес Е 220“, с пловдивска регистрация, и потеглил по ул. „Елба“ в гр. Пловдив. Полицейски служители забелязали, че колата се движи без преден регистрационен номер и я спрели за проверка. На Митко Пенчев е бил извършен тест за алкохол с техническо средство „Алкотест дрегер“ и уредът отчел 2,10 промила. На място му е бил съставен акт за установяване на административно нарушение. Полицаите му издали талон за медицинско изследване, но той отказал да даде кръвна проба за наличие на алкохол.
„Въпреки трите си осъждания за шофиране в пияно състояние, Пенчев не е коригирал своето поведение, освен това никога не е имал правоспособност да управлява моторно превозно средство и с това си поведение сериозно е застрашил безопасността на участниците в движението по пътищата. Щастлива случайност е, че не се е стигнало до пътен инцидент“, коментира прокурорът по делото Георги Кърпаров.
Съдебният акт на Районен съд-Пловдив е влязъл в сила на 30 декември 2015 г. след споразумение и е окончателен.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети