Художникът Петър Давидков: Вдъхновяват ме красотата, грозотата, интелекта, човешката сексуалност..

DenNews.bg
31.01.2016
размер на текста:

-Много хора все още ви помнят като един от най-добрите фризьори в Дуппница
-Приключих с фризьорството,защото след близо 10 години работа, се почуствах изчерпан,а когато не си отдаден на нещо 100%, по-добре да го оставиш.
-Кое ви накара да напуснете родния град?
Живях няколко години в София поради по-големите възможности за реализация,а и работата на съпругата ми е там. Сега се готвим да заживеем в чужбина и живеем в Дупница временно.
-Как решихте да замените ножицата с четката и боите?

-Беше естествен преход за мен. Аз съм и гримьор,така че, в известен смисъл не съм "заменял" четката. Винаги е била до мен.
-Къде творите?
-Рисувам вкъщи. Имам импровизирано ателие.
-Кое кой ви вдъхновява да седнете пред платното?
-Животът е вдъхновяващ.Красотата,грозотата,интелекта,човешката сексуалност,моята жена,тримата ми сина...... Всичко това е вдъхновяващо!
-Колко картини имате и какви изложби?
-Имам две самостоятелни изложби и няколко участия в общи изложби. Даже току-що се закрива една такава с мое участие в галерия "Околийска къща". Последната ми самостоятелна проява бе в галерия Околийската къща в Дупница, изложбата ми бе озаглавена "Инотации".
-Какви хора купуват картините ви и има ли хляб за творците?

-Различни хора купуват изкуство. За съжаление се оказва,че изкуството е за богатите или поне на този етап е така. Вече има мои картини и зад океана (САЩ). Като по-интересен факт мога да кажа, че мои картини колекционира лорд Евгени Минчев.

Петър Давидков дълги години бе собственик на един от най-големите козметични салони в Дупница, където се занимаваше с професионален грим и прически. Поработи и малко в София, след което захвърли ножицата и гребена и замени четката на гримьора с тази на художника

Последни интервюта

Етикети