Огромен боен арсенал иззеха от 24-годишен, нарочиха го за показен екзекутор

DenNews.bg
29.01.2016
размер на текста:

 При мащабна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата е иззет огромен боен арсенал от 24-годишният Сурай Нури от Кърджали. Всичко това дава основание да се смята, че може би той е свързан пряко с показните убийства, обяви зам-главният прокурор Борислав Сарафов.

При съвместна операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР от Сурай Нури са иззети автомат "Калашников", 6 пушки, друг автомат с неустановен произход към момента, автоматичен пистолет, 17 пистолета със заличени номера, револвер, 34 цеви огнестрелно оръжие, 27 пълнителя, 32 метални елемента за оръжие, 522 патрона различна марка и калибър за различни типове оръжие, съобщи още Сарафов. Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов обясни, че по казуса процесуално-следствените действия продължават и към момента. По думите му в хода на извършената оперативна работа служители на ДАНС и ГДБОП установяват и изучават задържания Сурай Нури. Благодарение на професионалното разследване и със съдействието на служители на СДВР мъжът е локализиран в София и задържан на 27 януари в лекия му автомобил. В него е намерено автоматично огнестрелно оръжие. Следват и процесуално-следствените действия на адрес, на който е установено, че С.Н живее във Варна, където е открито значителното количество оръжие. "Повдигнато му е обвинение по чл. 339 ал. 1 по НК, като това е работно обвинение, за което е предвидено наказание от 2 до 8 години, но тъй като се касае за големи количества оръжие, деянието му може бъде преквалифицирано по ал. 2 на чл. 339 от НК. Към момента са разпитани свидетели, от които по безспорен и категоричен начин се установява, че в негова фактическа власт са били откритите оръжия", обясни Белчев. По думите му, мъжът е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане до СГС за взимане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" с оглед изключително високата обществена опасност на деянието. Предстоят експертизи на иззетия боен арсенал.
При друга мащабна съвместна операция на МВР и ДАНС, ръководена от прокуратурата, са иззети 108 килограма амфетамин. Акцията е проведена след извършена огромна по обем оперативна работа и наблюдение от близо половин година. В резултат на високия професионализъм, в момент на наркосделка са задържани девет души - 6 български граждани, част от тях с регистрации за различни престъпления, и 3-ма от арабски произход - двама йорданци и сириец. В автомобила им са открити близо 50 кг от дрогата, опакована в пликове. Задържането е извършено вчера на територията на Пловдив. При последвалото претърсване на стопанска постройка в с. Петърч е намерено и иззето останалото количество от синтетичната дрога. По думите на гл. комисар Георги Костов става въпрос за престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Работата по случая продължава, изяснява се участието и ролята на всеки един от задържаните в престъпната схема.
Вършим своята работа екипно, целенасочено, упорито и с всичкия професионализъм, който се полага на заеманите от нас длъжностни позиции, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по повод реализираните от служители на МВР, ДАНС и прокуратурата две успешни операции. Той допълни, че всяка една от трите институции има различни функции, но всички са обединени от една цел – осигуряване на спокойствието на българските граждани и доколкото е възможно занижаване на нивата на престъпност. Сарафов, заедно с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и директора на СДВР старши комисар Младен Маринов оповестиха подробности около реализациите. Участваха ръководителите на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура - прокурорите Даниела Попова и Андрей Андреев, районният прокурор на София Петър Белчев и зам.-председателят на ДАНС Олег Петров.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети