Община Дупница влиза в бизнеса с продажба на апартаменти

DenNews.bg
29.01.2016
размер на текста:

 13 апартамента в сградата на бившите общежития на ул. „Св. Георги” в Дупница ще бъдат обявени за продажба през настоящата година. Тези обекти плюс два етажа от сграда на ул. „Николаевска” (сградата, в която преди години се помещаваше ресторант „Пилето”) бяха включени в програмата за управление на общинските имоти, приета днес с изменения от Общински съвет.
Включването на новите обекти стана по предложение на кмета Методи Чимев, а промяната доведе до значително завишаване на финансовите резултати, които се очакват през 2016 г. от продажбата на общински имоти и общата печалба от управлението им.
Както писахме, първоначално в програмата бе записано, че очакваните постъпления от продажба са 200 000 лв., но днес цифрата бе коригирана на 800 000 лв. Общо от управлението на общински имоти пък се очакват постъпления от 1 360 000 лв., а не както преди това – 760 000 лв.
От програмата и съответно от обявяване за продажба отпаднаха земеделски земи по чл. 19, заради наложен мораториум за срок от 5 г. Това са земи с частни собственици, непотърсили собствеността си върху терените в продължение на години, поради което земите са придобили статут на общински.
На няколко пъти през годините законът даваше отсрочка на такива собственици, а предпоследната промяна бе, че ако такъв терен е бил продаден от общината тя е длъжна да компенсира собственика с терен, разбира се, след доказване на собствеността на частника по съдебен ред. Именно заради множеството случаи из цялата страна е наложена забрана на общините да продават земите, подлежащи на реституция, за срок от 5 г. Общината запазва правото си единствено да отдава под наем тези терени в срока на забраната.
С включването на 13-те апартамента от бившите общежития и двата етажа на ул. „Николаевска” в плана за продажба се избегна опасността от недостатъчно приходи от тази дейност.
Иначе от управлението на общински имоти се очаква в хазната за 2016 г. да постъпят общо 540 000 лв., от които 200 000 лв. от наемите на новите жилища; от отдаване под наем на помещения-140 000 лв.; от отдаване под наем на терени-75 000 лв.; рекламна дейност-25 000 лв.; отдаване под наем/аренда на земеделски земи-100 000 лв.
Под наем ще бъдат отдадени общо 107 терена, помещения и парцели земеделска земя.
На концесия ще се предложат 7 обекта: пет водоема в с. Бистрица и по един в Палатово и Крайници.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети