Критики или адмирации за Марек Юнион-Ивкони?

DenNews.bg
28.01.2016
размер на текста:

Приключи груповата фаза на Шампионската лига и е време за малко равносметка. Българският първенец Марек Юнион-Ивкони (Дупница) не успя да запише нито една победа в група А на турнира и дори точка. Младите момчета на Найден Найденов взеха само гейм, за да завършат с 1:18 геймово съотношение.
Всичко това отрежда последното, 28-о място за Марек в турнира, но за разлика от румънския Томис (Констанца), който би отбой, след като приключи с парите и в последните си два мача записа служебни загуби, българският представител игра до край. Всъщност има още един отбор с 6 загуби и без точка, но чешкият Дукла (Либерец) спечели 2 гейма в група Е.
Сега сигурно ще започнат критики към Марек защо се излага в най-престижния европейски клубен турнир. Но който критикува четирикратните шампиони на България, не е зле да се замисли върху някои неща.
А именно:
- От всички отбори в група А на Шампионската лига Марек бе единственият тим само с играчи от своята държава!
- Без съмнение, отборът на Марек бе един от най-младите в тазгодишното издание на турнира!
- За разлика от други клубове у нас, Марек не се отказа от участие в турнира и даде шанс на младите си играчи да усетят тръпката от това да бъдат очи в очи със съперници от ранга на Дмитрий Мусерский, Антонен Рузие и Никола Льо Гоф!
И въпреки че не постигнаха нито една точка и само един гейм, участието в турнира за Марек ще бъде повече от полезно. Особено за по-младите. Така те ще имат ценен опит, който ще могат да приложат в първенството и в турнира за Купата на България, нещо, което им помагаше през последните четири сезона, когато неизменно печелеха титлата.
Освен това младите играчи на Марек със сигурност вече са в полезрението на грандовете, срещу които премериха сили и нищо чудно да получат интересни предложения през следващите години.
Друг извод след евро-кампанията на Марек е, за съжаление, отрицателен. А именно огромната разлика между нивото у нас и това в Европа. За пореден път се видя колко е голяма пропастта между клубния волейбол в България и този в страни като Русия, Турция и Германия.
И при положение, че ситуацията на клубно ниво у нас е тежка, смелостта на Марек е за адмирации. А и с малкото, което направи през този сезон (спечеленият гейм), все пак ще допринесе за клубния коефициент на страната. Ясно е, той ще се срине от сезон 2017/18 и квотата ни за Шампионска лига ще бъде под въпрос след две години, но отказ от участие в евротурнирите, на какъвто станахме свидетели от страна на носителя на Купата Добруджа 07 (Добрич), е само в ущърб за българския волейбол.
За това, преди да критикувате Марек за слабо представяне, замислете се дали ръковдство, треньори и играчи не трябва да бъдат похвалени ...

Ивайло Пампулов, bgvolleyball.com
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети