Около 400 души се събраха на протеста пред парламента

DenNews.bg
28.01.2016
размер на текста:

Снимка: 24chasa.bg

 Около 400 души излязоха на свикания чрез призив във Фейсбук национален протест пред сградата на Народното събрание. Скандиранията "Оставка", "Мафия" "НАТО - вън", "България - зона на мира", "Партиите - вън" обаче отекнаха в празния парламент, тъй като депутатите свършиха с днешната си работа в 14 часа.
Кордон от десетки полицаи и жандаремерия очакваше протестиращите.
Служителите на СДВР са задържали десет лица преди провеждането на протеста, съобщиха от МВР. Част от тях са били без документи за самоличност, а в други са открити забранени предмети (боксове, полицейски палки и ножове). Повечето от задържаните са от провинцията.
"Благодарим на всички граждани, съдействали за локализирането на такива групи и лица. Полицията продължава да осигурява обществения ред в центъра на столицата", се казва в съобщението на МВР.
Още вчера от МВР и ГЕРБ заявиха, че имат сигнали за провокативни групи и футболни агитки, които може да подстрекават към безредици, но увериха, че се вземат мерки.
Един от организаторите на протеста – детективът Марин Маринов, заяви пред БНР, че информациите за появата на агитки и платени провокатори не отговарят на истината и хората са се събрали само за да изразят своето мнение.
Пред парламента дойде и националистът Боян Расате, председател на движение "Гвардия", който потвърди, че също е сред организаторите, но подчерта, че има и много други сдружения и общественици, които са се включили. Той заяви, че е недоволен от "цялото творчество" на кабинета.
Авторите на страницата във Фейсбук, която обяви протеста, вече заявиха, че искат свикване на Велико Народно събрание за промяна на управлението, като новите депутати да не могат да бъдат хора, участвали досега във властта.
На импровизирана трибуна пред паметника на "Цар Освободител" държат речи протестиращи от февруарските бунтове 2013 година, довели до падането на първото правителство на ГЕРБ.
На жълтите павета се появи и флейтистът Кристиян Коев, станал популярен след протестите преди три години, а след това за кратко бе пиар на ДПС.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети