Национален протест без искания ще освирква правителството утре

DenNews.bg
27.01.2016
размер на текста:

 Протест под мотото "Национална Стачка - Тук Сме", организиран чрез Фейсбук, е обявен за утре в 15 ч. пред парламента.
Организаторите на националния протест "срещу безобразията в България" заявяват:
"Времето на политиците Изтече! България влиза в София! Стига Страх! Лъжете, Грабите, Крадете - дойде време да платите сметката! Много от Вас питат: - Какви са Исканията? Искания няма да има. Започваме национално Обединение за Промяна на България към по-добро! Какво да искаме от познатите лица? Наясно сме точно какво ще получим - едно голямо Нищо!"
Те уточняват, че на площада ще се съберат хора от всички градове, посочени от граждани на голяма кръгла маса, които да вземат решение за свикване на Велико Народно събрание. Политици участвали по един или друг начин в политическия живот няма да имат право да бъдат издигани за него, уточняват организаторите.

Сред организаторите на протеста са активни участници в демонстрациите през февруари 2013 г., когато бе свален първият кабинет на ГЕРБ. В протестите ще вземат участие и групи от хора, които месеци наред протестират срещу новите цени на винетките и високите цени на горивата.


В ход е сценарий за сваляне на правителство. Такава информация са получили в Министерския съвет, съобщи директорът на Правителствена пресслужба Севделина Арнаудова по БНТ.

Сигналите са подадени от футболни агитки, които са призовани да излязат на протестите.
Арнаудова бе категорична, че протестите за събаряне на властта се организират от същите хора по стария познат сценарий от предишните блокади на жълтите павета, когато преди три години бе свален първият кабинет на Борисов.
Крайната цел е дестабилизация на държавата, коментира тя


Ето какво още казват организаторите на протеста:

"Ще ни управлява Национален Съвет! От седем човека, избрани директно от хората! Всяко решение на Националния съвет ще трябва да се гласува и да се приема само при резултат пет към две! Ще имаме парламент от 100 човека и всички закони ще се гласуват само при пълен кворум. Няма да има депутатски имунитет и никакви екстри за Народните избраници!"

Те настояват за незабавно разследване и съд за всички политици, участвали в управлението на страната от 1989 година до днес, и лустрация на кадрите на ДС.
Искат и безплатно образование за всички деца в България и безплатно здравеопазване за всички, отваряне на много нови работни места и увеличаване на минималната заплата - на 800 лв. и на минималната пенсия - на 600 лв.
Освен това искат стопляне на отношенията със съседните ни страни и Русия, политика на неутралитет спрямо военни конфликти по света, както и затваряне на границата за мигранти и екстрадирането им.
Отправено е и искане за разваляне на всички договори за концесии, с ЕРП-тата, ВиК и "Топлофикация".
"България ни зове! Без нас тя е загубена!", призовават накрая организаторите.
Припомняме, че протестите срещу първия кабинет на ГЕРБ започнаха именно на датата 28 януари - първо в Сандански и Благоевград. Дни по-късно - през февруари, те ескалираха със сблъсъци пред НС и на Орлов мост в София. На 19 февруари Бойко Борисов подаде оставката на правителството.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети