До минус 20 градуса през уикенда, но от вторник започва затопляне

DenNews.bg
22.01.2016
размер на текста:

 През уикенда ще е студено, но пък следващата седмица температурите ще се повишат. Студът свършва във вторник, от когато се очаква максималните температури през деня да са над нулата. Това каза климатологът Георги Рачев пред Нова телевизия.
През уикенда ще бъде студено. Рачев показа карта, според която температурите ще са в диапазона минус 16-минус 20 градуса в сутрешните часове в събота. Той обаче смята, че живакът в термометрите ще падне на отделни места в котловините - Кнежа, Драгоман, Севлиево, Чирпан, до минус 15-минус 18 градуса.
По отношение на февруари климатологът не направи прогноза, но се позова на Американския институт за изследване на океаните и атмосферата, според който за Европа се очаква нормално за сезона "малко по-топло" време с валежи в нормата.
Рачев напомни, че 2015 година е била най-топлата досега в историята и показа карта на температурните аномалии през изминалите 12 месеца. Той посочи източното крайбрежие на САЩ, както и северната част на Европа и Азия, като обясни, че аномалията там е 4 градуса.
Виновник за по-топлото време е Ел Ниньо и ако той продължи да бъде така активен и през настоящата година, то 2016-а ще е по-топла.
Очаква се февруари да започне с по-динамично време, но въпреки това температурите ще си останат типично зимни. Засега валежи от дъжд и сняг може да паднат към 5-6 февруари.
Най-вероятно температурите през месеца ще са по-високи от обичайните за февруари.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети