Върховен административен съд решава ще има ли нови избори в Дупница на 24 февруари

DenNews.bg
20.01.2016
размер на текста:

 24 февруари. Това е датата, на която Върховен административен съд ще заседава по делото за касиране на изборите за Общински съвет в Дупница. Делото е поверено на съдия Емилия Димитрова, а заседанието ще започне в 11 часа.
Отново съдия Емилия Димитрова ще гледа делото за касиране на изборите за кмет в дупнишкото село Блатино. То е насрочено за 16 март от 11 часа.
Както сме писали, Административен съд-Кюстендил обяви изборите за Общински съвет в Дупница за недействителни, след като резултатите бяха оспорени от независимия кандидат Иван Танев, Станислав Павлов и Мария Чочова –кандидати за общински съветници от БСП и Народен съюз на Вергил Кацов.
След преброяване на бюлетините от 14 секции стана ясно, че има нарушения на изборния процес, като за независимият кандидат Иван Танев бяха открити неотразени 10 действителни гласа, при положение, че той не получи мандат в ОбС заради два гласа.
До Върховен съд се стигна, след като от Общинската избирателна комисия решиха и обжалваха решението на Административен съд-Кюстендил за касиране на вота.

 

Интересен факт е, че от ОИК оспорват касирането на изборите с вероятността за неоткрити към момента нарушения на изборния процес.

 

В жалбата от ОИК развиват тезата, че решението на административен съд е неправилно, тъй като е произнесено без да се извърши проверка на всички оспорвани 71 протокола от секционните избирателни комисии.
„В случай че допуснатите нарушения са в резултат на неволна грешка на секционната комисия, такива грешки е възможно да са налице и при отразяване на резултатите от останалите 57 СИК на територията на община Дупница. От приетата по делото експертиза се установиха като действителни гласове, приети от секционните комисии за недействителни, така и такива, които са приети за действителни, но при проверката на експертите се оказва, че са недействителни. Единствено при извършване на цялостна проверка на резултатите може да се извърши ново изчисление по методиката Хеър-Ниймайер, за да се установи налице ли е промяна в обявения от ОИК резултат. В непроверените от съда 57 СИК е възможно да се установят недействителни бюлетини за независимия кандидат, което да доведе до потвърждаване на резултата, обявен от ОИК”, се казва в жалбата на Общинската избирателна комисия.
От ОИК обжалват решението на Административен съд-Кюстендил и в частта, в която комисията е осъдена да заплати разноски на Станислав Павлов и Мария Чочова – солидарно 861 лв. и на Народен съюз-605 лв. Тезата е, че съдът се е произнесъл само по жалбата на Иван Танев и следователно не би следвало да се отсъждат разноски за другите жалбоподатели.
ВАС ще се произнесе за обявяване на избора на Димитър Дудин за кмет ба Блатино за недействителен на 16 март, също по жалба на ОИК. Изборите бяха обявени от Административен съд-Кюстендил за недействителни по жалба на Ботьо Дончев, а ОИК бе осъдена да му заплати разноски в размер на 800 лв.

 

Ето какво ни очаква на 24 февруари

 

Ако решението на ВАС потвърди решението на кюстендилския съд за касиране на изборите за съветници в Дупница, правомощията на новоизбрания ОбС ще бъдат прекратени, а на работа ще се върне Общинският съвет от предходния мандат, с председател Станислав Павлов от БСП.
Централната избирателна комисия ще има 14 дни, в които да изпрати съдебното решение на президента Росен Плевнелиев. Той пък има двумесечен срок за обявяване на указ за провеждане на нови избори.
Ако ВАС отмени решението на Административен съд, то работа ще продължи новоизбрания Общински съвет.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети