Самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуровката

DenNews.bg
20.01.2016
размер на текста:

 До 1-ви февруари тази година самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Промяната може да се направи само веднъж годишно.
Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване. По избор те могат да внасят осигуряване и във фонд "Общо заболяване и майчинство". Тези, които са избрали да се осигуряват и в двата фонда, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове на държавното обществено осигуряване, с изключение на трудова злополука, професионална болест и безработица. Другият вариант е да се внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации, например при бременност и раждане.
От приходната агенция припомнят, че в 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си. При прекъсване и възобновяване на дейността през календарната година не може да се променя вече избраният и деклариран вид осигуряване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети