В Сапарева баня набират средства за изграждане на паметник на Васил Левски

DenNews.bg
19.01.2016
размер на текста:

 В Сапарева баня стартира кампания за набиране на средства, с които да бъде изграден паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Инициативата е на сдружение "Светлина - 2015" и кмета на Сапарева баня Калин Гелев.
За изграждането на паметника са необходими между 15 000-17 000 лв., като към момента са събрани около 2 000 лв. Първите дарители, които се включиха и подкрепиха начинанието, бяха Фенклубът на Левски в София, всички общински съветници, както и служителите от Общинска администрация.
Монументът ще бъде поставен на площада, пред сградата на община Сапарева баня. Идеята е първата копка да се състои на един от най-големите национални празници - 3 март. Автори на проекта ще бъдат синовете на Николай Хайтов - арх. Здравец Хайтов и скулпторът Александър Хайтов.
"Надяваме се да споделите нашето убеждение, че начинанието е от голямо обществено значение във време на дефицит на ценности и културни интереси. В Сапарева баня няма издигнат подходящ паметник, където да отбелязваме националните ни празници и да почитаме героите, участвали в Освободителните войни. Разчитаме на подкрепа и будна гражданска съвест!", казват от инициативния комитет към сдружение "Светлина - 2015".
Председател на сдружението е Георги Петров, а част от инициативния комитет са: народният представител Кирил Калфин, кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, председателят на ОбС Иван Куйов, общинските съветници Христо Милтенов, Николай Мертекчийски и Любен Кръстев. Инициативата подкрепиха още: зам.-кметовете Евелина Нешева и Славчо Коларски, арх. Здравец Хайтов, Александър Хайтов, журналистът Любомир Коларов, Любка Маргина, Марта Копанарска и Димитринка Ангелкова.
От инициативния комитет посочват, че в кампанията могат да се включат като дарители граждани и фирми. За набирането на средства е разкрита специална сметка, на която всеки може да направи дарение: BG12UNCR-70001522384784-PC. За целта ще бъдат поставени и кутии за дарения в институциите и в по-големите търговски обекти в община Сапарева баня.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети