165 кг. контрабандно наргиле и 44 000 цигари задържаха на Капитан Андреево

DenNews.bg
19.01.2016
размер на текста:

 Опит за нелегален внос на 165 кг ароматизиран тютюн за наргиле предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево. Акцизната стока е открита в автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. При пристигането на пункта всички пътниците и двамата шофьори са заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода „анализ на риска" митническите служители са селектирали автобуса за щателна митническа проверка. В хода на проверката се установява, че в товарното помещение има немаркиран багаж - пет сака, пълни със общо 165 кг ароматизиран тютюн за наргиле, разпределен в потребителски опаковки от по 1 кг.
Акцизната стока с пазарна стойност 39 723 лева е задържана. Стойността на дължимия акциз е 25 080 лева.
Единият от шофьорите на автобуса, турски гражданин, е задържан. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас.
Въпреки лошите метеорологични условия, МП Капитан Андреево работи при засилен митнически контрол и оптимално натоварване, съобщиха от митническия пункт.


44 000 къса контрабандни цигари откриха в кухини на микробус митническите служители на МП Капитан Андреево. Цигарите са открити в пътуващ от Турция за България микробус „Мерцедес Бенц" с турска регистрация. В превозното средство са пътували двама турски граждани - шофьорът и негова спътница. Поради съмнение за наличие на акцизни стоки, микробусът е селектиран за пролъчване с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка, митническите служители установяват, че естествените кухини на колата са уплътнени с цигари без бандерол. От кухините на лявата и дясна страница митническите служители са извадили общо 2200 кутии или 44 000 къса без акцизен бандерол, всички с марката „ММ", собственост на шофьора.
Цигарите и превозното средство, послужило за внасяне и укриване на акцизни стоки, са задържани.
На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.
Само за последните три денонощия и независимо от усложнената зимна обстановка, митническите служители от мобилна митническа група и служители на МП Капитан Андреево са задържали общо 8103 кутии /162 060 къса/ безакцизни цигари. 4319 кутии /86380 къса/ цигари са били открити при щателни митнически проверки по метода „анализ на риска", за което са съставени 13 акта за митнически нарушения. От 47 преминали пътници са иззети 3784 кутии /75 680 къса/ цигари, закупени от Република Турция.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети