Ибришимов: Всички да следим с внимание общинската болница в Дупница, надявам се не вървим към ликвидирането й

DenNews.bg
19.01.2016
размер на текста:

 Надявам се всички, не само в Дупница, а и в региона и областта, да следим с внимание общинската болница. Надявам се, че извънредната сесия на Общински съвет-Дупница, чиято тема е болницата, не е първа крачка към ликвидирането й. Това коментира на първата си пресконференция за новия политически сезон народният представител Иван Ибришимов.
За него болницата продължава да бъде приоритет №1, затова е готов да преотстъпи идеите от предизбораната си програма.
„Имах среща с кмета Методи Чимев, на която обсъдихме болницата. Обединихме се около мнението, че трябва да се направи всичко възможно не само за запазването на болницата, но и за подобряване на условията, базата и показателите й”, каза Ибришимов, който на последните избори бе кандидат за кмет на Дупница, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП.
„За мен е важно да успеем да реализираме обединяването на двата блока на общинската болница на едно място – в базата на бившата Транспортна болница (б.а. там сега се намират вътрешно, нервно и психиатрично отделения), както и преместването на Спешния център там. Така администрирането и покриването на ежедневните нужди, като отопление, ще бъдат много по-лесни. Ще бъде по-лесно кандидатстването по програми и осъществяването на мерки за енергийна ефективност, т.е. намаляване на разходите. Ще бъде по-лесно и за пациентите, когато отделенията, лекарите и всичко нужно са на едно място. Това е идея, която имам от години и ще продължа да се стремя към реализирането й, защото това е един от начините да имаме модерна и добра болница”, коментира Ибришимов.
„Разбира се, като депутат съм готов да съдействам при нужда и на частната болница, но без общинската болница града, околията и областта не могат”, посочи още той.
Народният представител от БСП обясни още, че ще работи и за запазване на Вечерната гимназия в Дупница – тема, която също е обсъдена на срещата му с кмета Чимев.
„Мисля, че за Дупница е важно да бъде реализирана и идеята ми за откриване на колеж по фармация или колеж за медицински сестри. Не е нормално при наличието на фармацевтичен завод да бъдат извозвани кадри от Благоевград и София. От друга страна имаме традиции в обучението на медицински сестри – Дупница е имала колеж. Още повече имаме подходяща база (бившият Учителски институт), която трябва само да се опази до удобния момент”, обясни още Ибришимов.
Иначе за народният представител сега обстановката в парламента е по-спокойна в сравнение с предходния мандат, преминал под неспирни масови протести и искане оставката на тогавашния премиер Пламен Орешарски.
„С началото на новия сезон обаче не съм оптимист. Има проблеми буквално във всяка сфера, затова и от БСП инициирахме подписка за вот на недоверие на правителството. Аргументи има във всяка сфера, но основните са три: здравеопазване, социална политика и сигурност. Министър Москов не осъществи никакви реформи в здравеопазването и състоянието му е плачевно. Само да споменем скандала с 200 000 ваксини с живак, внесени от Турция, от които половината са с неясна съдба – дали са дадени на българските деца или стоят някъде на склад. Проваленото обединение на болниците, което доведе само до финансови затруднения на иначе стабилни лечебни заведения. Бюджетът на НЗОК, който и тази година ще бъде увеличен със 129 милиона лева, но продължава да стои въпросът дали средствата се разходват справедливо и правилно. Винаги съм казвал, че пари за здравеопазване има, проблемът е как се харчи”, каза Ибришимов.
Другите два аргумента са искания вот на недоверие са социалната политика и демографския срив и по-точно отнемането на придобивки и сигурността. „Майчинските бяха изравнени с минималната работна заплата, но сега те отново са замразени. Другият аргумент е в сферата сигурност. Първо зачестилите убийства и битови престъпления и невъзможността на МВР да се справи с тях, а второ – гласуването на управляващото мнозинство само отпреди дни, с което се допуска въздушното ни пространство да бъде охранявано от чужди сили. Пет часа се карахме в парламента, но не успяхме да вразумим управляващите. Сега от БСП ще внесем текст между първо и второ четене, с който поне да смекчим последиците от решението. Предложението ни предвижда охраната на въздушното ни пространство да не се извършва от съседни ни страни, защото какви ще бъдат последствията, ако в даден момент напуснем НАТО или организацията се разпусне – Турция ще охранява небето на България?!”, коментира още народният представител от Дупница.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети