Цацаров разпореди проверка по разследването за убийството на 18-годишния Тодор

DenNews.bg
14.01.2016
размер на текста:

 Спешна проверка на разследването и образуваното досъдебно производство за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца ще бъде извършена от прокурори от Върховна касационна прокуратура. Това е разпоредил главния прокурор Сотир Цацаров. Днес той не присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет заради свикана извънредна по повод убийството на 18-годишния ученик.
От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Сотир Цацаров е разпоредил прокурорите от ВКП да извършат спешна проверка на хода на разследването на убийството на Тодор Йорданов, както и на действията на органите на досъдебното производство по това дело.
Съобразно разпореждането на главния прокурор, първите резултати от действията на проверяващия екип трябва да му бъдат докладвани до края на днешния ден.
18-годишният Тодор Йорданов почина на 12 януари във врачанската болница, след като бе жестоко пребит от братята Десислав и Иван Пламенови, известни като Поничките, в центъра на града.
Братята бяха задържани за 72 часа, а вчера

Окръжната прокуратура във Враца им повдигна обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда.

Предвиденото в закона наказание е до 5 години "лишаване от свобода".
Това предизвика бурен гняв и възмущение във врачани, които излязоха на протест пред сградата на полицията, а съучениците и близките на Тодор поискаха най-суровото наказание за смъртта му - доживотен затвор без право на замяна.
Според прокуратурата обаче Поничките са били момчето с ръце, а 18-годишният младеж нанасял удари по нападателите си с метален бокс.
Приятелката на Тодор - Грета Георгиева, която е свидетел на побоя, категорично отрече твърдението на Окръжната прокуратура.
"Не Тодор, а двамата братя извадиха метален бокс. Те идваха към него, напсуваха го. Той излезе, защото има чест и тогава го нападнаха. Нападението беше животинско. Единият брат го държеше, а другият го биеше. Всичко стана за 10 минути и той си отиде", през сълзи разказа Грета, цитирана от bTV.
Съучениците на Тодор от училище "Васил Кънчов" пък организират днес от 19.30 ч. протестно шествие по улиците на Враца. То ще започне от площад "Македония" и ще премине през мястото на трагичния инцидент.
„Убиха най-доброто момче, което познавах. Опитват се да извъртят нещата все едно е виновен. А ако на убийците дадат пет години затвор, значи правосъдието ни е ударило дъното. Искат да докажат, че това е лека телесна повреда, а това не е така – цялото му тяло е в синини. Ако беше лека телесна повреда, нямаше да нося карамфили на чина му, а щях да ходя на свиждане в болницата”, разказа съученичка на Тодор, цитирана от Нова телевизия.
Учениците са събрали пари, за да могат да купят венци и цветя и да изпратят приятеля си в последния му път. Зрелостниците се заричат да продължат да протестират, дори и да стигнат до столицата с протеста си.
"Да изразим нашето мнение и най-вече да се поучим от случилото се. Да знаем, че утре, когато видим, че става нещо нередно на улицата, да не ни е страх да се обадим, поради простата причина, че може утре ние да сме на мястото на Тошко", е позицията на учениците.

Цацаров изпраща прокурори от ВКП да проверят работата и на Районна прокуратура - Бяла Слатина.

по преписките, касаещи кмета на с. Галиче Ценко Чоков и членове на семейството му, включително и действията по жалбата на Радослав Илиев срещу кметския син Мартин Чоков, за нанесен побой.
Съобразно разпореждането на главния прокурор, първите резултати от действията на проверяващите екипи следва да му бъдат докладвани до края на днешния ден.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети