Серия атаки потопиха Индонезия в кръв

dennews.bg
14.01.2016
размер на текста:

Седем души са убити, включително четирима нападатели при серия атаки в столицата на Индонезия. Това заяви говорителят на полицията в Джакарта полковник Мухамад Икбал, цитиран от световни медии.
По-рано полицията съобщи за трима загинали полицаи и трима цивилни.
Той добави, че полицията проверява телата на извършителите, но все още остава неясно дали има още терористи, които са успели да избягат.
Свидетел заяви пред АП, че взривовете са станали в кафене на Starbucks.
Говорителят на полицията изтъкна, че се проверява сградата от мазето до последния етаж, допълвайки, че е имало престрелка в кино, което се намира в същата сграда, където е и кафенето.
Ситуацията в момента е безопасна, добави представителят.
От полицията съобщават за един загинал чужденец в кафенето и един пострадал чужденец край Starbucks.
Стана ясно, че са задържани четирима души, които се смята, че са свързани с атаките.
Заместник-началникът на полицията Буди Гунаван разкри пред журналисти, че двама от нападателите са застреляни пред „Джакарта театър”, а други двама са се взривили край полицейски пост, намиращ се пред търговския център Sarinah, до Starbucks.
По думите му двама цивилни са убити, включително чужденец, както и 10 души са ранени, включително петима полицаи и един алжирец.
Според полицията в столицата, цитирана от ABC, атаките са дело на ДАЕШ („Ислямска държава”). От силите на реда уточняват, че преди са получили заплаха от ДАЕШ, че Индонезия ще бъде атакувана.
Шефът на разузнаването обаче заяви, че няма индикации терористи от ДАЕШ да стоят зад атаките.
Това определено е тероризъм, но няма индикации към момента да е свързан с ДАЕШ, добави той.
Според местната телевизия Metro TV 14 нападатели са участвали в атаките, започнали около 10:30 часа местно време. Някои са използвали мотори, носели са и гранати.
Най-малко три експлозии разтърсиха центъра на столицата към обяд, последвани от двучасова престрелка.
По-рано беше съобщено за около 10 експлозии, включително атаки, извършени от трима атентатори самоубийци и хвърлени гранати.
Разпространявана се информация, че атаките са извършени до кръстовището на улиците Thamrin Road и Wahid Haysim Street, също така до централа на ООН, намираща се на улица Thamrin Road.
Има информация, че трима атентатори самоубийци са се взривили до Starbucks. По непотвърдена информация шестима нападатели се намират в сградата Skyline на улица Thamrin Road.
Местна медия съобщи и за три експлозии в кварталите Cikni, Silpi and Kuningan, намиращи се до посолствата на Пакистан и Турция, но информацията не е потвърдена от властите.
Президентът на Индонезия Йоко Уидодо, който е на работна визита в страната, е наредил на силите за сигурност да преследват извършителите и тяхната мрежа зад атаките.
Той осъди терористичните атаки.
Държавният глава каза по националната телевизия, че ситуацията е под контрол и призова хората за спокойствие.
Районите, където са станали взривовете, са отцепени, хеликоптери кръжат над Джакарта.
През последните месеци бяха извършени редица терористични нападения в страната, където мерките за сигурност са засилени.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети