Камикадзе уби 10 и рани 15 туристи в Истанбул

dennews.bg
12.01.2016
размер на текста:

 Десет души бяха убити, а 15 други ранени при експлозия в центъра на Истанбул, съобщиха местните власти. В момента се разследва как точно е предизвикан взривът. Според местните медии атентатор самоубиец се е взривил в близост до група от чуждестранни туристи на един от централните площади в Истанбул, до трамвайна спирка. Наблизо се намира обелискът на Теодосий. В същото време десетки хора са блокирани по високите етажи на горящ хотел в истанбулския квартал Малтепе, протича спасителна операция. Не е ясно дали между двата инцидента има връзка. CNN Turk цитира свидетели, според които, след звука от голяма експлозия сградата е била обхваната от пламъци. Експлозията разтърси едноименния площад в централния квартал „Султанахмет” в Истанбул. Мястото е част от основните туристически маршрути в най-големия град в Турция. Очевидец, който работи в близък офис, разказва пред NTV, че е видял няколко души на земята след експлозията. „Беше трудно да се каже кой е жив и кой мъртъв”, посочва очевидецът. „Сградите се разтърсиха от силата на взрива”. Според „Ройтерс” части от телата на жертвите са били разпръснати около мястото на инцидента. Полицията блокира района и забрани преминаването на хора с оглед на опасност от втора експлозия. В „Султанахмет” се намират основни забележителности на Истанбул, включително дворецът Топкапъ и Синята джамия. Турция е в повишена готовност след като 103 души загинаха през октомври, когато двама атентатори самоубийци атакуваха тълпа от активисти за мир в столицата Анкара. Това е най-кървавият атентат в съвременната история на страната. Той беше приписан на „Ислямска държава”, както и други две нападения в югоизточна Турция в началото на миналата година. Освен „Даеш” атентати на турска територия извършва и обявената извън закона Кюрдска работническа партия. Тя атакува истанбулското летище на 23 декември. Забранената лява партия Революционен народен освободителен фронт също организира нападения в Турция. Според местните медии атентатор самоубиец се е взривил в близост до група от чуждестранни туристи на един от централните площади в Истанбул, до трамвайна спирка. Наблизо се намира обелискът на Теодосий.
ани по високите етажи на горящ хотел в истанбулския квартал Малтепе, протича спасителна операция. Не е ясно дали между двата инцидента има връзка. CNN Turk цитира свидетели, според които, след звука от голяма експлозия сградата е била обхваната от пламъци.
Експлозията разтърси едноименния площад в централния квартал „Султанахмет” в Истанбул.
Мястото е част от основните туристически маршрути в най-големия град в Турция.
Очевидец, който работи в близък офис, разказва пред NTV, че е видял няколко души на земята след експлозията.
„Беше трудно да се каже кой е жив и кой мъртъв”, посочва очевидецът. „Сградите се разтърсиха от силата на взрива”.
Според „Ройтерс” части от телата на жертвите са били разпръснати около мястото на инцидента.
Полицията блокира района и забрани преминаването на хора с оглед на опасност от втора експлозия.
В „Султанахмет” се намират основни забележителности на Истанбул, включително дворецът Топкапъ и Синята джамия.
Турция е в повишена готовност след като 103 души загинаха през октомври, когато двама атентатори самоубийци атакуваха тълпа от активисти за мир в столицата Анкара. Това е най-кървавият атентат в съвременната история на страната.
Той беше приписан на „Ислямска държава”, както и други две нападения в югоизточна Турция в началото на миналата година.

Освен „Даеш” атентати на турска територия извършва и обявената извън закона Кюрдска работническа партия. Тя атакува истанбулското летище на 23 декември.
Забранената лява партия Революционен народен освободителен фронт също организира нападения в Турция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети