Путин готов да даде убежище на Асад

DenNews.bg
12.01.2016
размер на текста:

Ако в един момент на сирийският президент Башар Асад му се наложи да напусне Сирия, то той ще получи убежище в Русия. Това коментира руският президент Владимир Путин, давайки заявка, че все още е рано да се предприеме тази стъпка, тъй като преди това трябва да се проведат избори в Сирия, на който гражданите да кажат мнението си – подкрепят ли Асад.
„Ако сирийският президент бъде принуден да напусне страната си, Русия ще му даде убежище. Със сигурност беше много по-трудно да дадем убежище на г-н (Едуард) Сноудън в Русия, отколкото би било за Асад", казва Путин в интервю за германския таблоид "Билд", цитирано от ДПА.
Той признава, че Асад "е направил много неправилни неща” през продължаващият вече 5 г. военен конфликт в Сирия, но добавя: "Конфликтът никога нямаше да се разрасне толкова, ако не бе подклаждан извън Сирия - с оръжия, пари и бойци".
Путин повтаря позицията на Русия, че подкрепя Асад, дългогодишен неин съюзник, за да не допусне сценарий с провалена държава, като в Либия. "Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия. Погледнете Египет: президентът Сири заслужава да бъде похвален, че пое отговорността и властта в извънредна ситуация, за да стабилизира страната".
"Асад не се бие срещу собственото си население, а срещу онези, които извършват въоръжени действия срещу правителството", отвръща руският президент на въпрос защо Асад бомбардира сънародниците си. "Ако това вреди на цивилното население, вината не е на Асад, а преди всичко на бунтовниците и на поддръжниците им в чужбина".
Путин още веднъж изтъква, че това не означава, че всичко в Сирия е наред или че Асад прави всичко както трябва.
Руският президент казва, че страната му ще окаже съпротива на Турция, която е член на НАТО, ако тя заплаши националната сигурност на Русия, имайки предвид свалянето на руския самолет през ноември, който според Турция навлязъл над турската територия. "Силно се надявам, че подобни събития няма да прераснат в големи военни конфликти. Но ако са застрашени руската сигурност и интереси, Русия ще окаже съпротива. Всеки трябва да знае това", продължава Путин пред в. "Билд".
"Турция е част от НАТО, но не бе нападната. Следователно не е нужно НАТО да защитава Турция и нашите проблеми с Турция нямат нищо общо с членството на тази страна в НАТО", подчертава той. "По-добре е турското ръководство да се извини за свалянето на самолета, което очевидно беше военно престъпление, вместо да се обажда в централата на НАТО", добавя Путин. Източник: dnes.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети