Юнкер за бежанците: Да сме горди, че Европа е фар на надеждата, а не да се плашим

DenNews.bg
09.09.2015
размер на текста:

"Европейският съюз не е в добро състояние, не трябва да гледаме през розови очила. Усещаме недостиг на Европа и недостиг на съюз и това трябва да се промени", категоричен беше председателят на Европейскта комисия Жан-Клод Юнкер в началото на ежегодната си реч "Състоянието на съюза", отправена към Европейския парламент.
Основният акцент на първата такава реч, оказала се и най-дългата до момента, на Юнкер начело на ЕК е имигрантската криза в Европа.
След като бяха разпределени 40 000 имигранти, Юнкер предложи разпределението на още 120 000 души, като оттук нататък приемането на повече бежанци ще бъде задължително за държавите.


"Няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец.

 

Наближава зима, наистина ли искаме да оставим цели семейства да спят по гари в Будапеща, да треперят от студ, да гладуват по палатки и лагери. Така ли ще се отнасяме към тези, които бягат от зверствата?", отправи гневно питане Юнкер.
Разпределението на бежанци само по себе си не разрешава проблема, добави Юнкер и добави, че Комисията работи по изработване на списък с държави, от които ще се приемат бежанци и от които няма да се приемат.
Списъкът с тези държави ще улесни процеса по обработването на молби за убежище, спомена Юнкер и каза, че в него ще бъдат включени като "сигурни страни" държавите от бивша Югославия. Това обаче няма да означава непременно, че правото на убежище няма да бъде предоставяно при нужда на гражданите от тези държави.
Ако държавите от Западните Балкани обаче отпаднат от списъка със "сигурни държави", това ще се отрази негативно на перспективите им за европейска интеграция. "Двете неща са категорично свързани", заяви Юнкер.
Трябва да има едновременно защита и свободно движение, посочи още той и обеща, че принципът на свободно движение в ЕС няма да отпадне, докато тече мандатът на настоящата Европейска комисия.
Председателят обаче предложи стъпки за подсилване на Фронтекст, която да се погрижи за сигурността на границите и гарантиране на законни пътища, по които имигрантите могат да стигнат до Европа:
"Трябват ни млади и жизнени хора, които да работят и живеят сред нас. Затова Комисията си постави за цел да излезе със завършен пакет предложения за законна имиграция."

 

Комисията ще създаде също така фонд от 1.4 млрд. евро, посветени на решаването на проблемите в Северна и Субсахарска Африка. Трябва да се създаде стабилност на място, смята Юнкер.


Голяма част от речта си Юнкер посвети на необходимостта Европа да поеме отговорността си и да прояви солидарност. Той говори за историческото задължение на европейците да не обръщат гръб на бежанците и за възможностите и ресурсите, с които Европа разполага, за да помогне на търсещите убежище.
По думите на Юнкер огромната част от 500-те хиляди души, дошли на територията на Европа, са бежанци от Сирия, бягащи от терора на "Ислямска държава".
Всеки от нас в един момент е бил бежанец. Общата ни история е белязана от милиони и милиони европейци, които в един момент са търсили спасение от война и потисничество. Именно ние, европейците, трябва да знаем защо правото на убежище е толкова важно. Правото на убежище е най-важното международно постижение и ние не трябва да го забравяме, напомни председателят и добави:


"Фактът, че Европа е фар на надеждата за толкова много хора, трябва да ни кара да бъдем горди, а не да ни плаши. Европа е оазис на мир и стабилност и с това трябва да се гордеем. Ние можем да помогнем да тези, които търсят убежище от войната, терора и потисничеството".

 

Вярно е, че не можем да подслоним цялото нещастие на света, но нека бъдем честни - те са 0.11% от общото население на ЕС, заяви Юнкер. Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети