Задържаха 40 сирийци в пернишко село

DenNews.bg
04.09.2015
размер на текста:

40 имигранти са задържани снощи в пернишкото село Голямо Бучино. Бежанците пристигали в селото с леки автомобили от София. Изяснява се произходът и самоличността им.
На място е осигурена и лекарска помощ. Те са били изоставени на магистралата. Дали е трябвало да бъдат взети от друг все още се изяснява.
В тази местност за първи път задържат бежанци, съобщи за bTV началникът на областната дирекция на полицията в Перник Валентин Бучински. На територията на ОД МВР има и други подобни случаи, допълни той. Заловените бежанци са сирийци. Те са влезли в страната без документи. Прави се възможното, за да бъдат идентифицирани, съобщи още началникът на полицията.
Той допълни, че в тях има заповеди, от които става ясно, че лицата са минали първоначалните интервюта и процедури, съгласно които искат да им бъде признат статута като бежанци.
В момента задържаните са във Второ районно управление. Не са установени хората, които са ги докарали. Има данни за един автомобил, изясняват данните, каза още Валентин Бучински.
Сред задържаните има 5 деца, 20 мъже и 14 жени. Децата са придружени от майките си. Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова.
"Постарали сме се да имат храна, подслон и вода, докато се изясни ситуацията. Държавната агенция за бежанците е уведомена. Установили сме подкрепа и от неправителствени организации”, допълни още тя. Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети