Вкараха насила рилчанин с бруцелоза за лечение в болница

DenNews.bg
03.09.2015
размер на текста:

Пореден слуай на болен от брузелоза е потвърден в Рила. Така заболелите на територията на област Кюстендил вече са 33-ма.
Диагностицираният с бруцелоза мъж се оказал здравно неосигурен и отказвал да влезе в болницата, държал се агресивно с инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните, но накрая склонил да бъде хоспитализиран в столично заведение за лечение. Настаняването и лечението в болница е задължително в такива случаи.
Според експертите от ОДБХ мъжът се е разболял не след консумация на заразена храна, а при контакт със заразено животно.
Само преди ден собственик на животни от село Падала, община Рила, също създаде главоболия на здравните експерти, като разигра театър и затрудни вземането на проби за брузелоза от стоката си. В края на краищата със съдействие на полицията са взети проби от животните.
Преодобладаващият брой от болните имат частни стопанства от кози, овце, крави. Досега са изследвани потенциално всички, които са консумирали заразено мляко или месо. Прогнозите са случаите на заболели да са все по-малко, но такива ще има.
Общият брой на евтаназираните животни в Рила и близките села към 31 август т.г. са 212 кози, 4 крави, 11 овце и 3 домашни кучета. 22 са заразените обекти или стопанства в Рила, 7 в с. Смочево, община Рила, едно в Рилския манастир, 4 болни кози са умъртвени и в с. Мурсалево, община Кочериново.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети