За 63% от българите бежанците са опасност

DenNews.bg
28.09.2015
размер на текста:

Бежанският натиск към България през първата половина на 2015 г. и два пъти повече от миграцията през цялата 2014 г. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков по време но конференция, посветена на европейските решения на бежанската криза.
По отношение на етноса статистиката показва, че преобладаващо сирийци търсят закрила у нас, но през последните месеци се наблюдава увеличение и на иракските граждани, поясни Казаков.
По време на конференцията бе представено социологическо изследване на Алфа рисърч, според което 63% от гражданите смятат, че бежанският поток е опасност за България.
87 на сто от запитаните посочват, че страната ни трябва да съгласува политиките си към бежанците с Европа и да приема имигранти според възможностите си.

 

Междувременно военният министър Николай Ненчев обясни, че общо 111 военослужещи са разположени по границите ни, но техният брой може да бъде увеличим само за няколко часа.

 

"Имаме готовност да реагираме във всеки един момент. Ако имаме струпване на хора в определен момент и те не могат да бъдат спрени, това означава, че се нарушава, че се извършва натиск и ние ще се включим". Това заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев.
По думите му възможността на България да се справи с бежанската криза е по-добрата организация - междудържавна, международна и дипломатическа.
Относно възможността голямо количество имигранти да тръгнат от Турция към България, Ненчев заяви: „На този етап е относително „измамно” спокойно. По тази територия работим от седем-осем месеца. В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение”.
Той обяви, че се страхува, че сред бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Добави обаче, че контролът по границата е добър.
„Четири екипа от военното разузнаване има по границата, където преминават бежанците. Важно е те да бъдат разпознати, защото те идват от Сирия, Афганистан, Ирак и други страни. Наредил съм да се издирят всички пенсионирани арабисти, за да окажат помощ, ако се наложи”, коментира още министър Ненчев.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети