Русия не планира сухопътна намеса в Сирия, засега

DenNews.bg
28.09.2015
размер на текста:

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия. Това уточни в интервю за американски телевизии руският президент Владимир Путин, който е в Ню Йорк за годишната среща на ООН.
„Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това“, изтъкна Путин.
Сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със „здравата част на опозицията“ и към политически промени, добави руският лидер.
По думите на Путин, действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Той отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление, за разрушаване на легитимните структури на властта, „ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции“.
„Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак“, добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, „да изпратят това пожелание на сирийския народ“, защото само „сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната“.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети