Винетките стават електронни, обмислят тол такса за камионите

DenNews.bg
25.09.2015
размер на текста:

Правилото за време, а не за изминато разстояние за винетките ще се запази за леките автомобили. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
МРРБ обаче планира промяна, която да пресече злоупотребите с винетните стикери. Промяната се изразява в това да преминем от хартиена на електронна винетка, която да бъде заплащана чрез СМС, на бензиностанция, ПОС терминал и всички подобни начини.
"Идеята е да увеличим събираемостта и всяка винетка да бъде индивидуална", поясни министър Павлова. Тя подчерта, че злоупотребите при винетките се изразяват основно в местене на стикера от автомобил на автомобил.

По отношение на тежкотоварните автомобили над 3,5 т. се планира системата за заплащане на такса на изминато разстояние за използване на части от републиканската пътна мрежа - т. нар. тол такса.

Към момента все още се пренецяват цената и начина, по който системата да оперира, подчерта Павлова. Идеята е да се реши кой ще издава административните нарушения, какви ще бъдат глобите. В някои държави практиката е да се свалят номерата, докато нарушителите не си платят, даде за пример регионалният министър.
Пред БНР вчера транспортния министър Ивайло Московски каза, че цената на винетките трябва да бъде увеличена. По-драстично за при тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, тъй като те нанасят най-сериозни щети върху пътищата.
Преди няколко дни шефът на Пътната агенция инж. Лазар пък Лазаров обяви, че се очаква винетките да не поскъпват.
Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети