ЕС отпуска 3 млрд. евро за справяне с бежанската криза

DenNews.bg
24.09.2015
размер на текста:

3 милиарда евро ще бъдат отпуснати за справяне с бежанската криза, решиха лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел, приключила след полунощ.
Един млрд. евро ще бъдат дадени на Турция, а 700 млн. – на Македония, обяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.
100 млн. евро се заделят за спешна помощ за страните от ЕС, борещи се с наплива на мигранти и бежанци, както и 600 млн. за европейската агенция по охрана на границите „Фронтекс“ и за Европол за следващата година.
ЕС ще отпусне допълнително и 1 млрд. евро за сирийските бежанци в близкоизточните страни.
Парите ще бъдат предоставени чрез Световната програма по прехраната и Върховния комисариат на ООН за бежанците, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ДПА, на пресконференция след срещата.
Срещата в Брюксел прие и решение за спешно създаване на центрове за прием и регистрация на мигранти и бежанци по външните граници на ЕС, най-вече Гърция и Италия. Ангела Меркел каза след срещата, че и

България, макар да не е в Шенген, може да поиска създаването на такъв център, при същите условия и финансова помощ.

Центровете трябва да заработят до края на ноември и за целта е предвидена и финансова помощ за страните, оказващи се на предната линия на мигрантския поток към Европа. Според френския президент Франсоа Оланд тези центрове трябва да връщат обратно онези, които не отговарят на условията за получаване на убежище.
Турция предлага обособяването на зона за сигурност около Сирия от 80 км, която да бъде под военен контрол и забранена за полети.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети