Животновъд от рилско село разиграва театър, крие животните от изследване за бруцелоза

DenNews.bg
02.09.2015
размер на текста:

Собственик на животни от село Падала, община Рила, разигра театър пред експерти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил и полицаи, като затрудни вземането на проби за брузелоза от стоката си.
Въпреки предварителното съгласуване със собственика и уговорен час, мъжът от Падала не допуснал представителите на ОДБХ и полицията, като е предявил желание да му бъде връчена изрична поименна заповед за провеждане на изследването. Пристигайки в обекта, екипът не е открил животните на място. Собственикът заявил, че експертите са закъснели и пастирът е пуснал животните. След повторна уговорка с въпросният собственик и със съдействието на служители на РПУ Рила на 31 август са взети 58 кръвни проби от 26 кози, 7 ярета без ушни марки, 8 пръча (3 от които без ушни марки), 17 кочове (3 от които без ушни марки).
Случаят в Пастра е единственият до момента, в който собственик на животни не оказват съдействие на властите във връзка с издадените от областния управител и изпълнителния директор на БАБХ забрани за ограничаване разпространението на бруцелоза.
Кметът на община Рила Георги Кабзималски и полицията оказват пълно съдействие при прилагане на мерките по ликвидирането на заболяването.
На територията на Рила, с. Смочево, с. Мурсалево и Рилски манастир са изследвани всички дребни преживни, едри преживни и еднокопитни, които се отглеждат в самите населени места.
В заразените животновъдни обекти вече текат изследвания за бруцелоза на всички свине и кучета. На 25 август са взети проби от 19 свине и 13 кучета. От тях положително реагирали и хуманно умъртвени към днешна дата са 3 кучета. Към момента се обработват пробите от още 40 свине и 25 кучета.
Общият брой на унищожените животни към 31 август са 212 кози, 4 говеда, 11 овце и 3 кучета. 22 са заразените обекти в Рила, 7 са в с. Смочево, община Рила, един е в Рилски манастир и 4 са в с. Мурсалево, община Кочериново.
Няма нови случаи на заразени с бруцелоза хора. Броят на болните остава 32.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети