30 арестувани и 20 ранени полицаи след сблъсъците с бежанци в Унгария

DenNews.bg
17.09.2015
размер на текста:

20 полицаи и десетки цивилни са пострадали при сблъсъците между бежанци и унгарската полиция, избухнали вчера на границата със Сърбия. 29 мигранти са арестувани.
В момента положението на границата е спокойно. Повечето бежанци прекараха нощта в бежанския лагер в Канижа, както препоръчаха властите. Разликата е, че оградата между Сърбия и Унгария е по-висока и е дръпната назад. Тя е заградена с бодлива тел, информира bTV.
Унгарската полиция използва вчера сълзотворен газ и водни оръдия, след като група мигранти успя да отвори оградата на границата под претекст, че ще разчистят буферната зона от камъните и предметите, които са хвърляли преди това.
След това огромна група хора успява да нахлуе, но граничната полиция отговори със сълзотворен газ. Мигрантите недоволстват срещу това, че Унгария затвори границата. Те хвърляха камъни и парчета бетон по полицията.

Сръбските власти отново разкритикуваха правителството в Будапеща. Премиерът Александър Вучич нарече действията на полицията "брутални" и каза, че ще иска от Евросъюза да санкционира Унгария.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подложи на критика правителството на Унгария.
„Бях шокиран, когато видях как се държат с тези бежанци и мигранти. Това не е приемливо“, заяви Бан Ки-мун.

Унгария съобщи, че един от задържаните мигранти е идентифициран като "терорист".


Границата между Турция-Гърция и България е неофициално затворена, защото мигрантите не могат да се доближат до нея. На всеки пет километра има разположени полицейски екипи, които проверяват всяка кола и преминаващ.
В момента край Одрин има около 1500 души, които са прекарали нощта на открито.
По думите на мигрантите, те нямат намерение да се връщат обратно в Турция, както призовават властите. Всички те отиват към Германия, Австрия и Скандинавските държави. Те не искат да остават и в България.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети