Хиляди бежанци са блокирани в Одрин и Истанбул

DenNews.bg
16.09.2015
размер на текста:

Големи групи бежанци са блокирани в Истанбул и Одрин - само на няколко километра от границата с България. Турските власти към момента спряха придвижването им с автобуси и пеша към Европа. Мигрантите имат вариант да тръгнат към границата с България и пункта Капитан Андреево или да се опитат да влязат в Гърция.
Именно заради това се породиха съмнения, че България ще се превърне отново в привлекателен за бежанците канал. Това поне е прогнозата на арабиста професор Владимир Чуков. Според него обаче страната ни ще остане само част от маршрута на хилядите бежанци, но не и държава, в която те искат да останат.
Около 1000 бежанци са блокирани в Одрин.
"Те не могат да останат тук. Може би ние ще им позволи да останат два или три дни, но след това те трябва да напуснат," заяви местният управител Али Шахин пред турската телевизия NTV.
Вчера турски полицаи създадоха кордон около автобусната гара, за да не позволяват на бежанците там да тръгнат към гръцката граница.
Защитавайки решението да върне обратно мигрантите, Шахин заяви, че Одрин не може да се справи с бежанския поток, който тази година достигна 50 000, което е повече в сравнения с цялата 2014 година.
"Миналата седмица успяхме да върнем 7500 души, убеждавайки ги, че не могат да останат тук. Ще използваме същия метод на убеждение", заяви Али Хашин.
Местните власти осигуряват храна, вода и одеяла на бежанците. На място работят и доброволци на Червения кръст.
Междувременно второ денонощие стотици мигранти остават на централната автобусна гара в Истанбул, след като не им бе позволено да си купят билети за Одрин, който е на разстояние от 250 километра. Десетки се опитват да стигнат до границата с автомобили, като редуват придвижването си с ходене пеша, когато се налага.

Днес Хърватия посрещна без паника и хаос първите стотина бежанци, които влязоха в страната от Сърбия.

Все повече имигранти поемат към Хърватия заради новия пропускателен режим, наложен от Будапеща, който предизвика образуването на голям временен лагер пред един от граничните пунктове между Сърбия и Унгария. Така мигрантите се насочват към Хърватия и Словения, откъдето пак ще се озоват в Австрия.
„Хората са доволни от начина, по който ги обработват", заяви началникът на Гражданска защита на Вуковарско-сремска окръг Здравко Келич. "През деня очакваме да пристигнат 500 души. В момента те са стотина. Всичко е под контрол, виждате, че има жени и деца. На всички е оказана необходимата помощ, регистрират се и всичко е много добе организирано“, добави още той.
Очаква се по-късно мигрантите да бъдат превозени до приемни центрове край Загреб.
Говорителката на Хърватския червен кръст Катарина Зорич също потвърди, че разполагат с необходимата помощ, вода и неотложни средства за хигиена.
Повечето от бежанците, влезли днес в Хърватия, са жени и деца. От тази нощ на граничния хърватски пункт Товарник има засилено полицейско присъствие, както и служители на Червения кръст.
Късно снощи бежанци потеглиха с десетки автобуси от южната част на Сърбия, където се намира временния приемен център в град Прешево, недалеч от границата с Македония. На всички автобуси имаше табели с крайната дестинация Хърватия. Автобусите спират в град Шид, последното населено място от сръбска страна. Оттам те потеглят пеша към хърватската граница.
Бившата детска болница в Шид "Принциповац" е превърната във временен център. Болницата се намира на стотина метра от граничния пункт.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети