Апелативен съд оправда напълно Цветанов за отказаните СРС-та

DenNews.bg
14.09.2015
размер на текста:

Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ за прилагане на специални разузнавателни средства, поставяйки шест пъти „Не” под разрешени от съдия СРС.
Цветанов е обявен от Апелативния съд за невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков.
Бившият вътрешен министър е оневинен по всички обвинения.
Цветанов беше признат за виновен на две инстанции и беше осъден на четири години затвор за това, че е отказал да се прилагат специални разузнавателни средства срещу Тодоров, като върху отказа е написал шест пъти „Не”. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд на втора инстанция.
По-рано адвокатът на Цветанов - Менко Менков, заяви, че обвинителният акт срещу довереника му не почива на законова основа и министърът на вътрешните работи е имал право да действа при оперативна самостоятелност.
На обратното мнение е прокуратурата, откъдето смятат, че Цветанов е нямал правомощията да откаже прилагането на СРС, след като това вече е било разрешено от съда.
Днешното решение може да се протестира пред Върховния касационен съд.
Тезата на върховните съдии Татяна Кънчева и Биляна Чочева (третият член на състава - Жанина Начева е подписала съдебния акт с особено мнение) за връщане на делото беше, че Апелативният съд не е бил безпристрастен.
Според върховната съдебна инстанция Апелативният съд е използвал в мотивите си „спекулативни предположения и инсинуации, развивал е конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период”. Източник: btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети