Павлов: Ние постъпваме отговорно към гражданите, на съветниците им омръзна да узаконяват съмнителни неща

DenNews.bg
14.09.2015
размер на текста:

„Очевидно на съветниците им омръзна да бъдат викани в последния момент, за да узаконяват нещо, което не им е обяснено надлежно и прозрачно, нещо съмнително”, това каза ОбС-шефът на Дупница Станислав Павлов, малко преди да прекрати заради липса на кворум днешната извънредна сесия.
Павлов, който е и председател на групата съветници от БСП, на няколко пъти опита да извини отсъствието на колегите си от БСП и други формации (ВИЖ ТУК). Той бе единствен от изразилите съмнения в прозрачността и важността на проекта, който отваряше вратата за наливането на до 2 милиона евро в дупнишките села.
Оставен сам на сесията от съмишлениците за бламирането на сесията, Павлов отново посочи, че това е пореден случай, в който става въпрос за шуро-баджанащина – съмнения, каквито той изрази след въпроси на граждани до централата на БСП в Дупница.

 

Д-р Матей Попниколов: Ама, извикай ги да дойдат!

 

Тази реплика на съветникът от ГЕРБ прокънтя в залата, насочена към Павлов.
Суматохата в редиците на съветниците от ГЕРБ бе видна, но гласовете им така и не достигаха за кворума.
Огорчението на селските кметове, присъстващи в залата, бе изразено от някои от тях в попържни по адрес на отсъстващите съветници.
Кметът на Бистрица, който пръв и най-шумно реагира срещу отлагането на докладната още на предишната сесия, днес бе в прединфарктно състояние. След като получил обещание от партията си – БСП, чиито кмет е, че внасянето на проекта няма да бъде провалено, днес Васил Бански се оказа излъган.

„Вече ми идва не партийната книжка да си хвърля (миналата седмица се появи слух, че Бански е напуснал БСП заради случая), а всичко да хвърля! Оставете ме мене, аз няма повече да съм кмет, но те излъгаха хората. Последният човек съм, който би тръгнал да защитава ГЕРБ, но упреците са безпочвени. Аз лично обикалях от врата на врата да моля земеделските производители и фирми да се включат в проекта. Знам как тези фирми са избрани – никой друг не искаше. Ами като не искат, какъв е сега проблема? Даже Костадинов от ОДБ ме упрекна, че аз имам интерес – какъв интерес, като нито съм от ГЕРБ, нито повече ще съм кмет. Искам селата да са по-добре, а днес те зачеркнаха 16 села.

 

Аз ще съм първият, който ще пита всеки политик, който ще дойде в Бистрица да агитира – защо го направи?” коментира за DenNews.bg Бански.
 

Проблемът всъщност идва от там, че две от трите фирми, включени в управителното тяло на проекта са на хора, близки до управляващите в община Дупница. Никой не отрича този факт, тиражиран от Павлов след сигнали на граждани. Факт обаче било, че нямало други кандидати, които да отговарят на условието фирмите им да са регистрирани в селата.

Ето какво обясни за DenNews.bg и Станислав Павлов:

„На разяснителната среща в събота имаше наши съветници и нещата им са били разяснени. Защо обаче е това бързане? Защо не се даде възможност и на други фирми да участват. Ние, ОбС, сме дали принципно съгласие за проекта, а сега се предлагаше за утвърждаване управително тяло. Нищо не налага да го приемем на бързане и при положение, че има още неясноти, пък макар да се изгубят тзи 30 000 евро - пропуснати ползи ще са по-малко от това което искат да правят управляващите. Ние, от БСП, сме за повече прозрачност и повече информираност. За един месец, все пак община Дупница е включена в проекта от 1 август, това не само не е направено, но не е направен и опит. Най-много работа е свършил кметът на Бистрица Васил Бански, като деен човек, но информираност на едно село не решава проблем за всички села. Има много земеделски производители, които искат да участват в проекта и разпределянето на средствата, като не са съгласни в разпределянето на средствата да участват само приближени на ГЕРБ. Днес нищо не сме загубили, а напротив – даваме възможност за по-голяма информираност. Та днес ни бе предложено същото решение, без никаква промяна. Едва ли не съветниците трябва да решават под натиск, без алтернатива да вземат решение. Ние постъпваме отговорно към гражданите и към земеделските производители, които искат да участват, но не им е дадена възможност. А сме подложени на медиен натиск, чрез медиите ни сочат за виновници за състоянието на селата”, обясни Станислав Павлов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети