Ето ги: БСП, ОДБ, ½ ББЦ, Дангов и Овчарченска затръшнаха вратата към 2 млн. евро за селата на Дупница

DenNews.bg
14.09.2015
размер на текста:

Дупница загуби до 2 милиона евро за селата на общината – средства, които можеха да влязат по европейски проект, разработен съвместно с МИГ-Разметаница, община Бобов дол. Само 15 съветници се явиха на насрочената за днес извънредна сесия и заради липсата на кворум заседанието бе прекратено. Така дупнишките съветници съсякоха възможността за кандидатстване за европари не само на дупнишките, но и на бобовдолските села.
Извънредната сесия днес бе свикана от председателя на ОбС Станислав Павлов по искане на кмета Методи Чимев, след като на редовното заседание миналата седмица Костадин Костадинов от ОДБ хвърли обвинения, а Павлов поиска отлагане и докладната не бе разгледана. Така се появи опасност да бъде пропуснат крайният срок за внасяне на проекта в земеделското министерство.

Тази опасност днес вече е факт – проектът не може да бъде внесен, след като в документацията липсва съгласие/решение за кандидатстване от ОбС-Дупница, а крайният срок изтича днес.


Препъването идва на първата стъпка от процедурата – кандидатстване за финансиране на изготвяне на стратегия за развитие на селата, т.е. подробен списък на обектите, които на по-късен етап ще търсят пари. Първата стъпка е за 30 000 евро, но без нея проектът на практика се проваля или поне отлага за най-малко 1 г., но със сигурност се губи възможността да бъде спечелен максимален размер на финансиране.

 

И ако се чудите КОЙ – ето КОЙ

 

Макар че имаше обещание, че при повече информация и прозрачност докладната ще бъде подкрепена, за да се защити интересът на гражданите, и след като в събота експерти даваха разяснения по проекта, ето кои съветници дори не направиха усилия да се разходят до заседателната зала, камо ли да задават въпроси и да чуят отговори, след което да се обосноват, защо са „против” или „за”.

Цялата група на БСП без Станислав Павлов, който към момента е председател на Общински съвет. Това са:


Асен Башленски,
Чавдар Милошев,
Иван Шопов,
Асен Илиев,
Маргарита Илинска,
Александър Анин.

 

От ББЦ (преди Лидер) присъстваха двама, а двама отсъстваха. В залата бяха Кирил Попов и Ивайло Атанасов,

 

а отсъстваха – Владимир Владимиров и Марио Кирилов.

 

От разходка се лиши и иначе любопитната по темите за проекти и европари

 

Силвия Овчарченска,

 

единствен съветник от НДСВ, а към момента и зам.-председател на местния парламент.

От залата липсваха и всички представители на Обединения демократичен блок:


Вергил Кацов,
Лорета Николова,
Костадин Костадинов,
Ени Лефтеров.


Нямаше ги и влезлият от Коалиция за промяна, но сега гравитиращ около ОДБ

 

Стоян Шушков,

 

както и другият спътник на ОДБ


Йонко Гергов.

 

Отсъстваше и независимият съветник

 

Първан Дангов.

 

В зала бяха отлъченият от ОДБ Георги Рангелов, както и съветникът от Коалиция за промяна Методи Стойнев.
 

От ГЕРБ отсъстваше един съветник- Илиянка Пилева.

Сесията бе прекратена заради липса на кворум, но в нарушение на правилника, тъй като преди окончателното решение за прекратяване на заседанието, председателят Станислав Павлов трябваше да обяви 30-минутна почивка, след която отново да преброи присъстващите в залата съветници. Решението обаче бе обявено след първоначалното преброяване и констатацията, че в залата има само 15 от 33-мата съветници.

Малко по-късно очаквайте и подробности за скандалите на сесията днес

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети