Дълголетница от Дупница навърши 103 г.

DenNews.bg
14.09.2015
размер на текста:

Дълголетница от Дупница чу за 103-ти път „Чести рожден ден”. В живота си над век баба Тодора Шикова не е спирала да работи, посрещнала е и е надживяла изпитания, трудности и мъки, но в събота – на рождения си ден, събра с усмивка до себе си най-голямото си богатство – четирима внуци, седем правнуци и осем праправнуци.
Баба Тошка, както я наричат в семейството, остава полусираче на 2-годишна възраст, баща й е убит в Балканската война. Дълголетницата помни няколко войни и бомбардировките, ударили родна Дупница.
Още млада посреща още едно тежко изпитание. Остава вдовица, но успява да отгледа, възпита и изучи сама двете си дъщери. И днес едната дъщеря е най-голямата й опора, живеят заедно в къщата им в Горна махала.
Дълги години баба Тошка работила в Балабановата фабрика – книжно-мукавения завод в с. Бараково, община Кочериново.
Преди да духне свещичките на тортата баба Тошка си пожела за себе си и за голямото си семейство здраве. Въпреки отброените години, дълголетницата е в добра кондиция, мъчат я само проблеми с кръвното. Ходи сама, въпреки че претърпяла падане и близките се суетят да й помагат при придвижването.
Баба Тодора не е единствената дълголетница в семейството, нейната майка починала на 105 години, сестра й също живяла над 100 години, разказаха близките й.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети