Слухове хвърлиха партийната книжка на кмета на Бистрица. Той: оставам в БСП, само ги предупредих

DenNews.bg
11.09.2015
размер на текста:

Васил Бански

Упорити слухове, че кметът на Бистрица Васил Бански е хвърлил драматично партийната си книжка за назидание на съветниците от БСП, които помогнаха за отлагане на докладна, отваряща вратата за европейски пари към селата, се появиха в Дупница снощи. Според твърденията случката се разиграла на партийно събрание.
„Няма такова нещо. Вие сте третите, които ме питат от сутринта. Някой явно си прави упражнения. Не съм напуснал, но предупредих съветниците от БСП, че може да го направя. Много съм огорчен от гласуването. В края на краищата и селата искат да живеят”, обясни за DenNews.bg Бански.
Както е известно, той няма да се кандидатира за пореден мандат, въпреки че досега печели изборите убедително и е уважаван от съселяните си.
„Ето заради подобни идиотщни не мога повече да се занимавам. Едно се говори, друго се прави. Уж съм кмет на БСП, а съветниците гласуват срещу селата. Няма повече да се занимавам с политика, да не ме търсят”, коментира още той, макар че вече имал уверение от групата на БСП в ОбС, че докладната ще бъде „придвижена навреме”. „Как ще стане, като срокът да бъде внесена в земеделското министерство е в понеделник? Не знам. Тяхна работа”, каза още Бански.

Как да подкрепим докладната без въпроси, като има много питанки и съмнения,

 

коментира и лидерът на БСП в Дупница, председател на групата на левите в местния парламент и сега председател на Общински съвет Станислав Павлов.


Извънредната сесия вече е насрочена. Ще се проведе от 10:30 в понеделник.


„Първоначално и аз подходих с доверие към докладната, защото всички искаме селата да се развиват и да получават пари. Разбирам го Бански, той милее за селата. Но въпросите, които бяха поставени от колегите на сесията бяха логични. Аз и съветниците от БСП се присъединяваме и искаме отговори. А аз питам – как бяха избрани точно тези две фирми”, обясни още Павлов. Той бил на общественото обсъждане, а там присъствали представители на поне 10 фирми. „Виж, не съм сигурен дали точно тези двете бяха на обсъждането.

Освен това, нека се знае, че при сегашното положение не губим до 2 милиона евро, а 30 000 лв. за изготвяне на стратегия за бъдещото развитие на селата.

Но можем ли да подкрепим предложението точно тези две фирми да изготвят стратегията, след като около тях има въпроси. Хората ме питат истина ли е, че едната фирма е близка до единия зам.-кмет, а другата – до шефка на общински отдел. Затова искаме преди да подкрепим докладната всичко съмнения да бъдат изчистени, защото иначе отваряме възможността впоследствие европейските пари до 2 млн. евро да бъдат насочвани, пренасочвани и разпределяни от фирми на ГЕРБ. В такъв случай ще подкрепим докладната и срокът ще бъде спазен”, каза още Станислав Павлов. По-късно днес той ще даде подробна пресконференция по темата.
Вчера кметът Методи Чимев поиска насрочването на извънредна сесия, след като след предложение на Костадин Костадинов докладната бе отложена, а крайният срок за внасяне на решението на ОбС в Министерство на земеделието и храните е 14 септември.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети