САЩ почита жертвите на 11 септември

DenNews.bg
11.09.2015
размер на текста:

Днес се навършват 14 години от терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона, отнели живота на почти 3000 души.
На 11 септември 2001 година атентатори камикадзе отвлякоха и разбиха пътнически самолети в сградите.
Възпоменателната церемония в Ню Йорк ще започне точно в 8.39 часа местно време - часът, в който бяха ударени Кулите близнаци. Ще бъдат прочетени имената на жертвите, а камбаните на църквите ще бият. В 18.00 часа два големи сини лъча, символизиращи двете сгради, ще осветят нощното небе.
Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване. Третият самолет се блъска в Пентагона. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците. Трагедията, която отне живота на близо 3000 души, е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на “Ал Кайда”. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 г. при американска операция беше убит терорист №1 - ръководителят на “Ал Кайда” Осама бен Ладен. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети