Чимев иска спешна сесия на ОбС, иначе изпускаме до 2 милиона евро за селата

DenNews.bg
10.09.2015
размер на текста:

Кметът Методи Чимев изпрати писмо до председателя на Общински съвет-Дупница Станислав Павлов с настояване да бъде свикано заседание на местния парламент, за да не бъдат изпуснати до 2 милиона евро за селата.
Повод за това е, че на последната сесия на 8 септември, бе отложено разглеждането на докладна, която касае подготовката на проект по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. С обяснение, че няма достатъчно информация, отлагането бе поискано от Костадин Костадинов от ОДБ и подкрепено от всички присъстващи съветници с изключение на групата на ГЕРБ.
Отлагането обаче застрашава процедурата по кандидатстване, тъй като крайния срок за внасяне на решението на ОбС в Министерството на земеделието и храните да 14 септември. Проектът е на стойност до 2 млн. евро, като всички пари са предназначени само за селата.
 

„Хората сами могат да направят своите изводи от безпрецедентното за мен и дори престъпно поведение на част от общинските съветници онзи ден на една от точките. Докладна, с която се отваряше път за кандидатстване до милиони левове от програмата за развитие на селските райони. На всеки е ясно, че това са инвестиции, които са предназначени само и единствено за дупнишките села. Решението на ОбС бе необходимо, за да кандидатстваме за разработване на стратегия, която да даде точна визия за развитието на малките населени места в общината и да осигури финансиране, както за подобряване на жизнената среда там, така и да отвори пътя за подобряване на материалната база на читалищата и другите културни институции. Това даваше възможност на местни предприемачи да бъдат подпомагани в реализацията на проекти, осигуряващи десетки работни места. Отлагането на докладната на практика прави невъзможно всичко това. И съветниците го знаят отлично, но сами си отговорете защо на практика отхвърлиха докладната.
Само да им припомня на съветниците, че са се клели да работят в полза на хората, а не в частен или партиен интерес. Важно е да отбележа, че това решение определя бъдещето на 16 села в следващите 6-7 години и на техните жители. След по-малко от 2 месеца са изборите и дали всеки един от нас ще бъде част от тази администрация и Общински съвет е решение на хората. Но никой от съветниците няма моралното, а и човешко право, да спира подобряването на условията в селата и да ги обрича на замиране, защото трябва да направи мръсно на Методи Чимев. Така се прави мръсно не на мен, а на хората по селата. Затова ще призова – спрете още за няколко дни с политическите игрички, изпълнете си моралния ангажимент към хората, а след това ако щете излейте кофи с помия по мой адрес“, коментира Чимев.
При отлагането на докладната пръв реагира кметът на Бистрица Васил Бански, който с думите „Засрамете се” напусна заседателната зала.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети