Проверяват детска градина, агитирала с цитати от Корана

DenNews.bg
10.09.2015
размер на текста:

Детска градина в столичния квартал „Ботунец” ще бъде проверена, заради агитация с цитати от Корана, от комисията, в която влизат представители на столична община, министерство на образованието и столичният инспекторат по образованието. До проверката се стига след репортаж на Би Ти Ви, по сигнал на зрители.
До вчера на сайта на 44 ОДЗ "Калина" в квартал Ботунец присъствала мисълта на пророка Мохамед, записана в Корана: "Най-хубавият подарък, който можете да направите на детето си е доброто възпитание! Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си".
Директорът на градината Костадинка Георгива, коментира пред Би Ти Ви, че мисълта е прекрасна и е била използвана, за да се накарат родителите, повечето от които роми и мюсюлмани, да водят децата си на градина. "Тук се работи по интеграцията на децата, защото тук се отглеждат деца от различни етноси и ние живеем заедно, ние отглеждаме заедно тези деца. Ромски, турски, всякакви. Ние се разбираме чудесно и си отглеждаме децата чудесно. И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите", обяснява Георгиева пред телевизията.
Кметът на столичния район "Кремиковци" Ивайло Панев, на чиято територия е детската градина, също не вижда проблем в религиозните цитати."Самата детска градина и самото селище в квартал "Ботунец" имат достатъчно компактна мюсюлманска общност. Един текст, който е изключително безобиден, насочен към възпитанието на децата, не виждам да повлияе по никакъв драматичен начин", смята той.
Според зам.-кмета по образованието на София Тодор Чобанов, независимо от мотивацията, става дума за нарушение на Закона за закрила на детето, който забранява въздействия върху децата в училището и детската градина от религиозен, политически и синдикален характер. "Образували сме дисциплинарно производство. Този директор веднъж е уволняван, заради административни нарушения и е възстановен от съда", уточни зам.-кметът на София, отговарящ за образованието.
Председателят на Държавната агенция за защита на детето Ева Жечева, обаче посочи, че формално законът не е нарушен, защото в него не се дава дефиниция на формите на въвличане в дейности от политически, религиозен и синдикален характер. "Тук нямаме въвличане в дейности", обобщи Жечева. Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети