Един убит и над 100 са ранените при сблъсъците в Киев

DenNews.bg
01.09.2015
размер на текста:

Един войник от националната гвардия е убит с изстрел в главата, а над 100 души, повечето полицаи, са ранени при избухналите пред парламента в Киев вчера сблъсъци. Около 10 полицаи са в тежко състояние.
Международната общност единодушно осъди сблъсъците в Киев и изострянето на ситуацията. Европейският съюз изрази безпокойство, а Германия окачестви като недопустимо насилието в Киев.
Говорителят на руския президент заяви, че засега се въздържа от коментари по измененията в украинската Конституция в частта за децентрализацията. Повод за насилието стана приемането на проектозакон за по-голяма автономия на проруските сепаратистки региони.
Промените, приети вчера от депутатите на първо четене, дават по-широка автономия на отделните региони и по-специално на Донецка и Луганска област, които са контролирани от проруските сепаратисти. Според депутатата снощи положението пред местния парламент се е успокоило и хората са се разотишли.
Вече има заподозрян за взривяването на граната. Видеокадри заснети по време на размириците са уловили мъжът, който хвърля граната. Властите са успели да го идентифицират и заловят. Той е заявил, че член на партия „Свобода” и военен от батальона „Сич”. Командир на батальона също е потвърдил, че мъжът е боец от подразделението.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети