Дуда се закле като президент на Полша

DenNews.bg
06.08.2015
размер на текста:

Полша, президент, клетва, Дуда, избори

Анджей Дуда положи клетва като президент на Полша, ставайки шестият държавен глава в съвременната история на страната. Тържествената церемония се състоя в пленарната зала на Сейма – долната камара на парламента.
В съответствие с Конституцията, Дуда произнесе клетвата пред Националното събрание: "Встъпвайки по волята на народа на поста президент на Република Полша, тържествено се кълна да пазя вярност към Конституцията, непоколебимо да браня независимостта и сигурността на страната, а благото на родината и благоденствието на гражданите винаги ще бъдат за мен най-висш дълг".
Докато произнасяше клетвата от дясната страна на Дуда стоеше неговата съпруга Агата. На церемонията присъстваха депутати и сенатори, министри, представители на католическата църква и армията, дипломати, приятели и роднини на президента, както и бившите държавни глави Лех Валенса, Александър Квашневски и Борислав Коморовски.
Дуда спечели президентските избори през май тази година. На втория тур неговата кандидатура беше подкрепена от 51,55% или 8,63 милиона избиратели. За неговия опонент Коморовски гласуваха 48,45% или 8,1 милиона избиратели.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети